Fler ska få prova på lagidrott

Under året kommer flera särskilda aktiviteter riktade mot unga med funktionsnedsättningar att äga rum i länet och i Västervik. Först ut är Rulledagen, där man bland annat får lära sig meka med rullstolen.

15 april 2019 06:00

Det är inte det enda syftet med dagen, som äger rum på Skogshagaskolan och Hjälpmedelscentralen 24 april.

Ungdomarna och barnen ska också kunna passa på att prova på olika lagidrotter för att se om någon kan passa.

Det berättar Stefan Karlsson som är en av initiativtagarna. Han sitter själv i rullstol, sedan han var fem år, och har länge spelat rullstolsinnebandy.

– När jag själv började åkte jag till Kalmar för att spela. Det fanns inget lag här. Nu har jag själv köpt in femton stolar för att fler ska kunna prova på och vara med och spela. Jag köpte många från ett konkursbo, säger han.

I dagsläget finns inget fulltaligt lag för rullstolsinnebandy. Istället brukar föräldrar och syskon till de barn som kommer vara med och spela när man tränar.

– Västervik är en liten stad och underlaget finns inte riktigt för ett helt ungdomslag.

Är det svårt att hitta aktiviteter som kan passa någon som exempelvis sitter i rullstol?

– Det kan vara svårt att veta vad som finns. När jag var liten fanns det anställda fritidskonsulenter som tog med oss på olika aktiviteter. Nu finns inte det längre, det kan vara svårare att få prova på saker, säger han.

Initiativen kommer från Parasport Småland, Smålandsidrotten, Region Kalmar län och Västerviks kommun.

Senare i vår blir det även lek och bus i Stadsparken med grillning och diverse aktiviteter. I sommar vankas sommarläger, bland annat "Summer camp" i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa