Det var Kommunracet som gick av stapeln i Småland, eller Allhelgonatävlingen som den också kallas.

– Alla Smålands fågelklubbar medverkar i tävlingen, berättar Magnus Kasselstrand från Tjust Fågelklubb.

Från Västerviks kommun deltog drygt ett 20-tal entusiaster och sammantaget lyckades man sikta 115 arter, vilket var en enda art från det egna rekordet som alltså ligger på 116.

Magnus Kasselstrand tror att chanserna är goda för föreningen att hamna i toppskiktet.

– Jag tror på en andra- eller tredjeplats, säger han.

– Oftast är det Kalmar som vinner. De har ju så variationsrika miljöer. Någon gång har också Jönköping vunnit, de har ju Vättern och Visingsö. Men i år slog vi faktiskt Jönköping, det har jag redan kunnat notera.

Vilken förening som kammat hem flest unika iakttagelser i år är inte offentliggjort ännu.

– Men det borde bli klart i veckan, säger Magnus Kasselstrand.

De mest oväntade fåglarna, guldkornen, som den egna klubbens medlemmar noterade under helgen var tretåig mås (siktades i skärgården, vid Storkläppen), skärsnäppa, spetsbergsgås och dvärgbeckasin.

– November är ju annars ingen fågelskådarmånad direkt, men det här arrangemanget gör ju att folk blir motiverade att ge sig ut det grå vädret till trots, säger Kasselstrand.

Han berättar att klubben hade en middag på lördagskvällen då deltagarna pratade om vad man sett och upplevt under dagen och gjorde upp en plan för nästkommande dag.

– Det är säkert minst tio år som Kommunracet har arrangerats och vi ser fram emot det varje år, säger Magnus Kasselstrand.