"Det här är vår starkaste budget hittills"

Utrymme för att utveckla verksamheten, och samtidigt genomföra investeringar. Så summerar Länsunionen sin budget för 2020.

Fyra nöjda regionråd presenterade budgeten 2020. Från vänster: Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S) och Christer Jonsson (C).

Fyra nöjda regionråd presenterade budgeten 2020. Från vänster: Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S), Angelica Katsanidou (S) och Christer Jonsson (C).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-15 18:00

Det har varit svarta rubriker kring regionens ekonomi de senaste månaderna. Ett underskott för 2018, och en skattehöjning med 49 öre för 2020. Trots det låter regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) nöjd när han och hans kollegor presenterar budgeten för 2020.

– Det här är vår starkaste budget hittills.

Skattehöjningen ger 250 nya miljoner. Länsunionen menar att alternativen till skattehöjning hade varit sämre: Nedskärningar i befintlig verksamhet, inbromsning av utvecklingsarbetet eller uteblivna investeringar.

Under 2020 kommer en del av pengarna från skattehöjningen att gå till att återställa förlusten från 2018. En huvudvärk under många år har varit att sjukhusvården gjort underskott. Nu pågår ett arbete där man gör genomgångar klinik för klinik för att sätta realistiska budgetar. En del av pengarna kommer att gå dit.

Det kommer även att finnas pengar över till nysatsningar:

Barn- och ungdomspsykiatrin får tre miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten:

– Tiden från första besöket till utredning och behandling är för lång i dag. Den ska kortas, säger Pierre Edström (L).

2,6 miljoner kronor går till att erbjuda kommunerna att införa samma journalhanteringssystem som regionen.

– Jag som är gammal socialnämndsordförande vet att det skulle vara värdefullt om vår närsjukvård och regionens sjukvård kan få den fullständiga bilden av en patient, säger Angelica Katsanidou (S).

I investeringsbudgeten finns tre punkter av intresse för Västerviks sjukhus. Neonatalverksamheten i hus 7 ska byggas om för runt 25 miljoner kronor. Med start 2020 ska medicinavdelningarna 4 och 6 byggas om. 

Det stora psykiatribygget har stött på patrull. Länsstyrelsen har invänt mot att regionen vill bygga så högt.

– Vi har fått göra ett omtag där, men tidsramen står fast, säger Angelica Katsanidou.

Budgetförslaget har redan fått mothugg från oppositionen. Kristdemokraterna tror inte att tillskottet på tre miljoner kronor kommer att räcka till att korta kötiderna i barn- och ungdomspsykiatrin, och kallar budgeten för "ett svek mot de unga".

Vänsterpartiets Linda Fleetwood anser i en kommentar att regionen fortfarande har en lång väg att gå till en jämställd vård.

Sverigedemokraterna kallar skattehöjningen för ett resultat av flera års vanstyre. 

Det är med andra ord upplagt för debatt när budgeten ska tas vid regionfullmäktige den 19 och 20 november.

Det blir Anders Henrikssons sista budget. I december går han vidare till jobbet i  Sveriges Kommuner och Landsting.
Det blir Anders Henrikssons sista budget. I december går han vidare till jobbet i Sveriges Kommuner och Landsting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!