I en undersökning gjord av företagshälsan Avonova tillfrågades 300 000 anställda runt om i Sverige om hälsosituationen på arbetsplatsen. I Kalmar län uppgav 41 procent, eller fyra av tio anställda, att de hade ett stillasittande jobb. I hela landet var siffran 48 procent.

– Det är ganska många som har problem med det här och det finns risker med att sitta still för mycket. Just den statiska delen är inte bra för musklerna och kan leda till bland annat spänningshuvudvärk, stelhet i musklerna eller tennisarmbåge, säger Jennie Dacke, fysioterapeut på Tjust Rehab i Västervik.

– Något som är oroväckande är att allt fler yngre personer har en väldigt statisk position under dagen, fortsätter hon.

Kartläggningen visar också på stora skillnader mellan könen. I Kalmar län uppgav 27 procent av kvinnorna att de väldigt ofta utsätts för stillasittande jobb, jämfört med männen där siffran var 18 procent.

Jennie Dacke menar att det är viktigt att försöka få in kortare pauser från skrivbordet under arbetsdagen.

– Det kan räcka med väldigt korta pauser. Att kanske ställa skrivaren i ett annat rum, använda ett gummiband eller genomföra enkla roddövningar direkt vid arbetsplatsen kan göra stor skillnad. Det är också bra att använda ett höj- och sänkbart skrivbord samt hitta en bra ställnig för datorn och stolen.