Under tisdagen var det, trots sportlov, full aktivitet i gymnasiets tillagningskök. Cirka 50 kockar och köksbiträden från kommunal skola och förskola deltog på en workshop där de testade att laga maträtter med rotfrukter i fokus.

– Kommunen ska försöka bli mer klimatsmart och det här är ett led i det. Det handlar om att använda mer rotfrukter, baljväxter och grönt, säger Inger Örnvall, kock och kostassistent på kommunens kostverksamhet.

Utmaningen är att hitta maträtter som fungerar att laga till många och som gillas av de som ska äta. Under dagen tillagas 17 maträtter, som sedan ställs upp på ett buffébord för avsmakning.

Artikelbild

| Karin Sernfalk, kock på Lidhemsskolan och Liselotte Hultin, kock på Skogshagaskolan får instruktioner av Johan Uematsu som är produktutvecklare på företaget Aviko Norden.

Recepten som testas är framtagna av Johan Uematsu, kock och produktutvecklare på Aviko Norden, ett företag som bland annat levererar förädlade rotfrukter till kommunens skolor. Exempel på förädlat är skalat, hackat, strimlat, skivat, skuret i olika stora bitar, förkokt och fruset. I dag, när det hålls workshop, ligger dock fokus på det hackade, skurna och strimlade. Stora plastpåsar med vakuumförpackade rotfrukter ligger uppradade längs med arbetsbänkarna. Johan Uematsu delar in deltagarna i grupper och det är två rätter per grupp som ska lagas. Inom loppet av några minuter sjuder köket av aktivitet och snart fräser lök i grytor. Ingredienser mäts, vägs och blandas.

Kockarna Eva-Marie Ekroth, Fågelbäret, och Carina Björk, Ljungbergaskolan, är i samma grupp. De börjar med kycklingbiffar som ska serveras med klyftpotatis och dressing. Ett kilo kycklingfärs blandas med ett halvt kilo kokt finriven potatis och ett kilo rotfruktsblandning, samt några ägg och kryddor. Även dressingen innehåller rotfrukter som blandas med bland annat majonnäs och kryddor.

– Det är alltid roligt att lära sig nya recept. Biffar av det här slaget har vi inte testat tidigare. Det brukar mest vara färdiggjorda, säger Eva-Marie Ekroth.

Johan Uematsu säger att han ofta får frågan om det är så att han tycker att vi ska sluta äta kött helt.

Artikelbild

| Kockarna Carina Björk och Eva-Marie Ekroth har just satt i gång med första receptet som är kycklingbiff med stort innehåll av rotfrukter.

– Det handlar inte om det, utan att minska på animaliskt protein eftersom vi över lag överkonsumerar det. Rotfrukter odlas här i Sverige och det är en bra gröda att jobba med.

De maträtter som deltagarna på wokshopen röstar fram som de bästa och godaste kommer barnen i kommunen att få smaka om några veckor.

Artikelbild

| Inger Örnvall, kock och kostassistent på kommunens kostverksamhet, säger att det är viktigt att få tillfälle att provlaga nya recept.

– Under veckorna 13, 14 och 15 blir det temadagar i förskolorna och skolorna med klimatsmart mat på menyn, säger Inger Örnvall.