De demonstrerade – utan skolstrejk

I Västervik valde eleverna från Lidhemsskolan den mildare varianten av klimatstrejk. Man genomförde sin manifestation efter skoldagens slut.

15 mars 2019 16:38

Det blev en demonstration över generationsgränserna på fredagseftermiddagen. Pensionärer och skolelever från lågstadieåldern upp till högstadiet. Sedan den 30 november har en grupp vuxna hållit klimatmanifestationer i centrala Västervik en gång i veckan. Den här veckan drog man ut på tiden. Demonstrationen började som vanligt vid lunchtid, men gänget stod kvar några timmar för att kunna vänta in elever från Lidhemsskolan vid 14-tiden. Dessutom anslöt äldre elever från Alphaskolan till demonstrationen.

– Tidigare på dagen hade vi en grupp pensionärer som sjöng sånger med oss, och det kom elever från Ellen Keyskolan, berättar Göran Nordström, en av de entusiaster som brukar ses på fredagsdemonstrationerna.

Skoleleverna och de vuxna demonstranterna sjöng sånger tillsammans, och tågade sedan från Spötorget till Stora torget där demonstrationen fortsatte.

Vi pratade med två av de unga demonstranterna om vad man kan göra för klimatet.

– Kör mindre bil och cykla mer, föreslog Mea Bovinder och Kerstin Ahlinder.

De uppmanade också till att vara rädd om närmiljön överhuvudtaget – att plocka upp skräp efter sig.

Göran Nordström å sin sida hade en uppmaning till Västerviks kommunpolitiker.

– Inför en klimatbudget.

På samma sätt som kommunala chefer i dag har ett begränsat antal kronor att röra sig med i sin budget, borde det sättas ett tak på verksamheternas klimatpåverkan, tycker Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa