Säsongens program för konstutställningarna på LoftaCaffè är spikat och klart. Först ut, den 23 mars, är akvarellmålaren Johan Sandell från Gamleby.

CécileDambach, som tillsammans med Frank HinzmannDambach driver LoftaCaffè, berättar att de väljer ut konstnärer under julledigheten. I år är alla nya för LoftaCaffè, förutom Henriette Rintelen, som ställer ut för andra gången.

– Under året som gått får vi in förfrågningar. Det kan vara vänner till de som ställt ut eller någon som varit här och besökt oss. Vi letar även upp konstnärer. Att valet faller på en konstnär kan vara spontant; vi bara vet att den vill vi ha, eller så kräver det lite mer eftertanke.

Urvalet görs även med tanke på ålder, kön och var de kommer ifrån.

– Vi vill visa en variation av stilar och gärna konstnärer som kommer från andra delar av landet.

Är det något i programmet som sticker ut?

– De är spännande allihopa tycker vi. Det som är annorlunda är att Benny Ekman inte ställer ut i år på grund av att han ville ha ett sabbatsår. Han har ställt ut i sex-sju år i rad.

Under hösten kommer Mona och Stefan Gelebo kurera fotoutställningar för tredje året.

– De sätter upp ett helt eget program med spännande fotografer under nio veckor.

Konstnärerna som ställer ut är: Johan Sandell, Gamleby, ShyqriGjurkaj , Växjö, Pernilla Hedin, Edsbruk, Tord Hjukström, Gamleby, Ann-Sofie Asklund Erbenius, Linköping, Henriette Rintelen, Velbert Tyskland och Västervik, Emelie Klockarås, Västervik.