Bisvärmar oroar i centrum

VT har uppmärksammats på att tusentals bin svärmar på en del av Hamngatan. Biodlaren Walle Johansson i Hjorted förklarar vad som händer.

2 juni 2016 13:59

Var kom den plötsliga bisvärmen ifrån? Det undrade konfunderade Västerviksbor, som tittade upp emot himlen på en del av Hamngatan på torsdagseftermiddagen. Luften är fortfarande, vid 14.30-tiden, full av surrande flygfän.

VT ringde upp Walle Johansson, erfaren biodlare från Hjorted – som inte låter särskilt förvånad över rapporten.

– Bina förökar sig, och letar efter en ny bostad, säger han.

Frampå vårkanten lägger bidrottningarna tusentals ägg varje dag, och bikuporna fylls på. När en ny drottning föds måste hon lämna kupan inom 16 dagar för att inte bli ihjälslagen av den gamla drottningen. Bisamhället delar då på sig, och hälften av bina följer med den nya drottningen.

Det som sker just nu är att man spanar efter en ny plats att slå sig ner på.

– Vore jag ett bi så skulle jag gärna slå mig ner i närheten av ett kafé, säger Walle Johansson, som gratulerar alla som såg bisvärmen på Hamngatan;

– Det är en upplevelse att få se en sådan bisvärm. Det är underbart, och något helt naturligt.

Kanske, tror han, kan det vara en kupa på Kulbacken som blivit överfull. Det finns bikupor även vid Gertrudsvik i norra Västervik, men Walle Johansson tror snarare att det handlar om ett bisamhälle som ligger närmare centrum.

Är det vanligt att se sådana här bisvärmar i centrum?

– Nej, det är inte vanligt. Men det har hänt förut att de slagit sig ner vid Harrys, i något parasoll.

Walle Johansson tipsar den som är nyfiken på att fortsätta iaktta bina, för att se var det till slut väljer att slå sig ner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!