"Det räcker med en rätt"

Två maträtter i stället för en. Vi frågade Ringeltaubska skolan om de välkomnar valet.

Rebecka Petersson och Evelina Markovic på Ringeltaubska skolan får välja på två maträtter numera. Foto: Ola Axman

Rebecka Petersson och Evelina Markovic på Ringeltaubska skolan får välja på två maträtter numera. Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-06-12 00:00

Två tjejer har tagit var sin bakad potatis. De äter en tugga var. Sedan slänger de potatisarna i en soppåse och går ut på rast.

- Visst har eleverna hittat nya favoriträtter som de äter mycket av, men överlag äter de sämre av både grönsaker och mat nu när de har två val, berättar Malin Svensson lärare i årskurs 3-6:an.

Förr valde eleverna mellan de två alternativa maträtterna redan veckan innan för att se till att maten skulle räcka. Det slutade de med eftersom det tog för mycket tid av lektionerna.

Idag väljer eleverna när de kommer ner till matsalen. Kebabgryta eller bakad potatis och skinkröra. Det är valet denna dag. De flesta väljer skinkröran. Någon kan inte bestämma sig.

- Hade det bara funnits en rätt hade barnen ätit mer varierad kost, man vet att maten räcker till alla och ibland är det faktiskt skönt att slippa välja, menar Svensson.

Västerviks-Tidningen finner ingen som tycker att det är bättre att ha två maträtter. Men de finns, säger lärarna.

Martin Ingmarsson Och Olle Rydén är ett par av dem.

- Kommunen vill spara pengar och så kommer de med två rätter. Det är bättre de satsar pengarna på kvaliteten så att vi kan få bättre mat. Då slipper vi att välja det tredje alternativet vatten och bröd.

- Vi vill ha en vanlig maträtt bara, säger Olle Rydén.

Skolmattest

En del skolbarn dömer ut skolmaten. En hel del tycker den är god. Det visade sig när Västerviks-Tidningen var ute i skolmatsalarna i kommunen. VT:s matpatrull testade maten för att bilda sig en egen uppfattning.

Allt utifrån betygskalan:

5 = Fågel

4 = Fisk

3 = Mittemellan

2 = Fågelmat

1 = Gammal fågelmat

Fågelbäret:

Meny: Sejfilé och fiskpannetter.

På en del restauranger smakar och ser maten ut som något annat än vad den är. Du ber om kyckling och så får du en fisk i en korvkostym som smakar som Kalle Anka.

På Fågelbäret ser sejfilén ut som fisk och smakar som fisk. Möjligen en fisk som tagit ett dopp i saltkaret innan den hoppade upp på min tallrik.

Potatisen ser ut att ha blivit befriad från Historiska museet. Den supersomriga och snyggt upplagda salladen känns desto mer 2012.

Fiskpanetten smakar fiskpanett. Personalen är mycket trevlig och vänlig.

Betyg från VT:s matpatrull: Mittemellan.

Ringeltaubska:

Meny: Kebabgryta och skinkröra.

Åt på en restaurang för ett tag sedan där det stod på menyn att fisken slagits med en klubba. Seriöst, måste vi veta hur fisken dött också? "Lamm, överkört av en gammal gubbe i en Lamborghini". Är det vad vi vill ha på menyerna i framtiden?

På Ringeltaubska är menyn enkel och håller vad den lovar. Kebabgrytan smakar gott. Skinkröran likaså. Även om den röran känns lite väl tjock. Personalen är serviceinriktad.

Betyg från VT:s matpatrull: Fisk

Skogshaga: Korv och potatismos.

Jag har varit på Guide Michelin-restauranger där jag serverats dillkvistar på syrebädd och andra märkvärdiga saker som smakat sådär. De bästa restaurangerna är ofta Michelin-märkta restauranger som inte krånglar till det för mycket.

Skogshaga har förstått att enkelt är bra. Det hemlagade potatismoset smakar mycket gott. Korven också. Personalen är mycket glad och positiv.

Matpatrullens betyg: Fisk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om