– Under lördagskvällen och natten fortsätter det klara vädret, vilket gör att temperaturen faller till minussidan. Det fortsätter även på söndagsmorgonen även om molnen kommer att tätna något, berättar Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI.

Runt lunchtid på lördagen inträffade två trafikolyckor, norr om Norrköping, inom loppet av en halvtimme på grund av halka.

– Det som gör det lurigt är att det kan vara ett par plusgrader i luften, men kallare vid vägbanan, säger Lovisa Andersson.

Artikelbild

| Sjunkande temperaturer gör att risken för halka ökar det närmaste dygnet.

Prognosen gäller hela Östergötland och även Småland med Västervik och Vimmerby.

På söndagen blir det liknande temperaturer som under lördagen, det vill säga runt noll grader upp till två plusgrader. Fuktigare luft gör att det kan bli mer disigt i både Östergötland och Småland. Ett mindre regnområde drar också in.

– Det är inga stora mängder det rör sig om. På grund av att molnen tätnar faller temperaturen inte lika mycket mellan söndag och måndag som mellan lördag och söndag.

Blir det någon snö i närtid?

– Ja, antingen sent på måndag kväll eller under tisdagen. Men det kan bli snö som övergår i regn beroende på temperaturen, säger Lovisa Andersson.