Välj rätt sommarbil till semestern

Sommaren rycker allt närmare och nu är det hög tid att planera bilsemestern.

För dig som inte har eller vill äga en bil finns det flera sätt att tillfälligt lösa en sommarbil: Begagnat, hyrbil eller kanske bilpool.

23 april 2017 11:18
Det rätta valet beror helt på vad man värderar mest, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund.
Är man priskänslig vill man kanske köpa en begagnad bil och dela på kostnaden med sina vänner. Klarar man sig utan kostsamma reparationer finns möjlighet att få tillbaka en del av kostnaden genom att sälja bilen efteråt, säger han.

Det är dock viktigt att först studera skicket på bilen eftersom köparen har undersökningsplikt.

Prioriterar trygghet

Om tryggheten och komforten går före priset kan både hyrbil och bilpool vara bra alternativ. I båda fallen finns det ett större urval av nya och trafiksäkra bilar. Men för resmål som Gotland och Öland, med tydliga säsongsmönster, kan det vara avgörande att vara ute i god tid.

För dem som värderar flexibiliteten och inte vill grubbla över vilka bilar som finns tillgängliga erbjuds även långtidsbilhyra. Det ger större frihet att använda bilen under flera månader och för speciella tillfällen. Nackdelen är att hyran kan bli hög, speciellt om man överskrider en viss körsträcka.

Nya lösningar

Konceptet med sommarbil har på senare tid fött nya idéer på marknaden. Via nya plattformar kan privatpersoner hyra bilar av varandra till ett lägre pris. Här bör man dock vara extra försiktig eftersom en del av den trygghet man får vid vanlig bilhyra uteblir, enligt Stjernvall.

Om det skulle uppstå en eventuell tvist kan man inte anmäla det hos Allmänna reklamationsnämnden eftersom det är en sak mellan privatpersoner, säger han.

Studera försäkringar

Avslutningsvis är försäkringsfrågan viktig att väga in i alla alternativ. Skulle något hända med exempelvis hyrbilen eller långtidshyrbilen kan självrisken bli en dyr historia.

Då borde man överväga om man vill teckna självriskeliminering för att minska möjliga utgifter, säger Stjernvall.

Det är också värt att se upp med försäkringar för bilpoolslösningar, säger han.

Eftersom många måste ta hand om bilen måste man också vara noga med att eventuella skador kan uppstå. Om något händer med bilen måste man anmäla detta så fort som möjligt. Var också noga med vilket försäkring som gäller för bilpoolsföretaget.

 

Bra att veta om hyrbil och bilpool
Hyrbil
Att hyra en liten bil under fyra veckor i sommar kan kosta från 7 000 kronor, exklusive bensinkostnaden. En stor kombi kan kosta mellan 12 000 och 16 000 kronor, beroende på uthyrningsfirma.
Boka i förväg och få bästa priset. Bilarna hos de större uthyrningsfirmorna är ofta helförsäkrade.
Självrisknivåerna är normalt mycket högre hos en biluthyrare jämfört med en privatpersons bilförsäkring. Den generella rekommendationen är att teckna en självriskreduceringsförsäkring.
När bilen hämtas ut blockeras en deposition på ditt kreditkortskonto. Beloppet kan röra sig uppemot 15 000 kronor. Ska kortet användas även för andra semesterutgifter måste kontot ha en hög kreditgräns. Pengarna släpps när bilen lämnas tillbaka.
Bilpool
Grundidén är att flera personer delar på bilarna och de fasta kostnaderna. Som medlem betalar du en engångsavgift vid registrering. Därefter kan kostnaderna variera utifrån tid och körsträcka.
Årskostnaden för bilpoolshyra kan landa på 34 800 kronor, för femtio lånetillfällen, vilket motsvarar ett vardagsdygn. För hundra lånetillfällen kan priset bli tre gånger så dyrt.
Glöm inte att kontrollera bilpoolens försäkringsskydd, eller vilket skydd som ingår hos hyrfirman. Innan du kör iväg ska skador rapporteras.
Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå,

Motormännens riksförbund
Checklista för begagnad bil
Årskostnaden för begagnade bilar kan ligga mellan 29 000 till 51 000 kronor, beroende på körsträcka.
Kontrollera rörliga delar som bromsar, styrning, lampor och vindrutetorkare samt lacken. Det kan vara svårt att bevisa att en skada uppkommit innan bilen levererades om du upptäcker det efter köp.
Anteckna avvikelser på ditt exemplar av köpehandlingen och be säljaren skriva under.
Kontrollera att alla handlingar som hör till bilen finns med som registreringsbevis och eventuella garantihandlingar.
När du köper bil av en privatperson gäller köplagen, vilket innebär att du har ett sämre skydd än när du köper av en bilhandlare.
Undersök marknaden för att jämföra bilmodeller och prislägen.
Kontrollera i Transportstyrelsens trafikregister att säljaren verkligen äger bilen. Där syns också om det finns några skulder kopplade till bilen.
Skriv köpekontrakt och se till att alla överenskommelser skrivs in i avtalet.
Källa: Konsumentverket, Motormännens riksförbund

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT