Unik val filmad i Gryt

Under 2000-talet har det bara funnits en observation i Östersjön. I lördags blev en unik knölval filmad i Gryts skärgård.

11 maj 2016 12:55

Mats Amundin, expert vid Kolmårdens djurpark, känner sig upprymd av observationen som gjordes av Uppsalabon Peter Jacobsson under en fisketur i Gryts skärgård den 6 maj.

– Vi, som är ett gäng valexperter, är överens. Det är en knölval man ser på filmen, säger Amundin.

Hur ovanligt är det här?

– Mycket ovanligt. Den håller ju till i de riktigt stora haven i vanliga fall. På 2000-talet finns det bara en observation av knölval i Östersjön.

2014 dök knölvalen "Lola" upp på Gotland. Det spekuleras i att den blev kvar i Sverige då ett fartyg från kustbevakningen året efter hade närkontakt med en uppåt 15 meter lång val i Bottenhavet.

Är det här Lola, tror du?

– Det låter ju inte helt omöjligt. Det som skruvar till det ytterligare är att det kan ha varit två valar i Gryt, en hona med kalv. Då kan "Lola" fött i Östersjön och det är verkligen unikt. Men det handlar ju bara om gissningar från min sida, säger Amundin.

Enligt Kolmårdens expert är det troligtvis den rika tillgången på strömming som gör att knölvalen kan leva i Östersjön. Amundin hoppas nu att det kommer in flera nya observationer av knölvalen.

– Men om man ser den i skärgården är det viktigt att inte komma för nära. Man måste stänga av motorn hundra meter ifrån valen.

Knölvalen är ett däggdjur, som vuxen mäter den ungefär 15 meter och väger omkring 36 ton. Den är välkänd för sina språng upp över vattenytan och för sin sång.

– Den har en fantastisk sång. Det låter som rena Mozartsymfonin, säger Mats Amundin.

Ytterligare observationer av valarna gjorde Valdemarsviksbon Håkan Hallgren under söndagen på färjan mellan Visby och Västervik..

– Jag och hustrun såg två valliknande djur i det spegelblanka vattnet, de var för stora för att vara sälar. Och det var helt klart två stycken, säger han till NT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen