Precis innan man kör ut ur Hjorted, söderut mot Oskarshamn, möts man av en skylt där det står servering. Efter att ha parkerat går man in i en vacker hembygdspark med vy över sjön Hjorten. Vid borden sitter ett 60-tal personer och njuter av kaffe med våfflor. 
- Vi har serveringen öppen varje söndag mellan kl 12-15 under juli och halva augusti, berättar Fredrik Åhlin, vice ordförande i hembygdsföreningen.

- Det var Hjorteds GoIF som tillsammans med hembygdsföreningen startade serveringen för cirka 20 år sedan, men de senaste åren har vi skött det själva, fortsätter han. 

Den här söndagen är det Fredriks familj som sköter ruljangsen. I köket står mamma Verena och gräddar våfflor tillsammans med barnen Paula, Alois och Hilmer. Pappa Fredrik och sonen August har hand om serveringen och kassan. I köket står Alois och fixar smeten. Han har blivit en fena på att knäcka ägg.

Artikelbild

| Våffelsöndag i hembygdsparken

- Idag är det min familj som har hand om det, men nästa söndag är det några andra. Som tur är så är vi många som byts om att sköta serveringen i föreningen, de sex gånger vi har öppet säger Fredrik. 

August som har koll på antalet kunder, säger att det idag är cirka 60 gäster, men det är inte något rekord för året. 

- Det är kanske för fint badväder idag, säger han. 
Precis nedanför hembygdsparken ligger badplatsen, så en del av gästerna tar stigen ner till sjön för ett dopp efter kaffedoppet.