Det här kan du se vid kyrkogården i Vadstena

Vid Nya kyrkogården i Vadstena har stubbar efter nedsågade almar blivit till konst och mer är på gång.

5 mars 2020 14:00

Eftersom hela Vadstena tätort är drabbat av almsjukan går inte heller kyrkogårdsmiljön fri och man har tvingats att ta ner närmare 90-talet träd. De träd som nu återstår är lind och i viss mån oxel. Kyrkogårdschef Pär Martinsson berättar att man tänkte till runt det här: 
– Då ville vi göra något roligt och vi spånade lite i arbetslaget här om olika idéer. Vi hade sett att man på andra ställen i Sverige gjort blommor, drakhuvuden och andra figurer av almstubbar.

En konstnär som använder sig av motorsåg för sitt skapande kontaktades och på plats i Vadstena växte ett förslag fram  i form av att stubbarna skulle förvandlas till knippen av solrosor. 
– Det blev solrosor av stubbarna här och munk och nunna vid Klosterkyrkogården, berättar Pär Martinsson och säger att vid Klosterkyrkan blir det en högstubbe som kommer att förvandlas till en sittplats med skulpturala inslag. 

Utföraren heter Bert Davidsson från Opphem, Rimforsa och för honom handlar det om att skulptera med motorsåg. 
– Det går att göra mycket med stubbar som blir kvar, berättar han. Högstubbar utmed stigar, parker, vandringsleder och liknande är vad Bert sysslar med. Han är också tänkt att skulptera sittplatsen vid Klosterkyrkan. 
– Ja, det är tanken. Det finns ett förslag framtaget på den och om allt går väl så ska jag igång med det så småningom. Det är alltså en högstubbe bredvid kyrkan där. Det är roligt att jobba med högstubbar och dessutom i en inspirerande miljö. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström