Minnen och storpolitik på D-dagen

Offren hedras och insatserna hyllas när världen minns invasionen i Normandie den 6 juni 1944.

På 70-årsdagen uppmärksammas för en gångs skull även alla de icke soldater - män, kvinnor och barn - som dödades i strider och bombardemang.

6 juni 2014 10:12

Kring det en gång så sönderbombade Caen finns 12 000 poliser och soldater utstationerade för att sköta säkerheten kring alla tillresta stats- och regeringschefer. Otaliga presidenter och kungligheter närvarar vid allehanda ceremonier vid områdets monument och krigskyrkogårdar. Värden, den franske presidenten Francois Hollande, inledde i morse under klarblå himmel vid minnesmärket i själva Caen.

För civila

-Jag vill denna 6 juni, 70 år efteråt, vara hos er, vara med er, för att minnas de civila uppoffringar som gjordes under slaget om Normandie, sade Hollande.
-Flyktingar gömde sig i källare, där de kunde, i hål och i kyrkor. Målet var nödvändigt, men för varje våg - trots alla varningar - träffades civila och deras hus förstördes.

I sitt anförande drog Hollande även paralleller till nutiden.

-Krigen finns fortfarande och i alla krig är det de civila som får betala dyrast, sade han.

Caen ligger bara några mil från kusten men befriades inte under D-dagen. Det skulle ta en dryg månad innan staden intogs.

Då var det medeltida Caen borta. 80 procent av husen förstördes under kriget. Drygt 2 000 civila dödades, varav omkring 800 under de två första dygnen efter invasionen.

Minnesstunden i morse var tillägnad dem och alla andra civila som kom i vägen för de stridande.

Dagens huvudceremoni äger rum vid 14-tiden i Ouistreham, vid floden Ornes mynning, som för 70 år sedan intogs av franska kommandosoldater som landstigit på Sword Beach - den östligaste av de fem strandremsor som användes under invasionen.

Lunch med Putin

Dessförinnan hålls en lunch för tillresta världsledare, där mycket av intresset är fokuserat på huruvida Rysslands ledare Vladimir Putin ska prata med sin nyvalde ukrainske kollega Petro Porosjenko eller inte.

-Jag tänker inte undvika någon, lovade Putin i en fransk tv-intervju i förrgår.

Inte heller USA:s president Barack Obama säger sig planera att stiga undan, om han stöter på Putin.

-Får vi möjlighet att prata så kommer jag att ge honom samma budskap som jag har gjort genom hela krisen, sade Obama på en presskonferens tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron i Bryssel i går.

Cameron blev senare först ut av västledarna att träffa Putin när duon höll ett möte på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris på kvällen. Enligt Cameron själv gav han Putin "klara och tydliga budskap".

-Vi behöver en nedtrappning, vi behöver stoppa vapen och folk från att gå över gränsen. Vi behöver se saker på de här områdena, förklarade Cameron efteråt, enligt BBC.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!