Unga vill handla mat miljösmart

20 februari 2019 14:40

Forskarstudier och enkätundersökningar visar att yngre är oroligare för klimatet och miljön än äldre. Det visar sig också när det är dags att köpa mat.

Vi på Matsmart lät Sifo fråga 1 000 svenskar mellan 18 och 27 år vad som är viktigt för dem när de handlar mat. Nästan två av tre uppgav låg miljöbelastning. I Kalmar län motsvarar det cirka 29 000 personer.

Det finns några knep för den som vill bli mer klimatsmart när man ska handla och äta, knep som gynnar både miljön, samhällsekonomin och den egna plånboken.

1. Köp mer grönt. Animaliska produkter som kött, mjölk och ost står för en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Att äta mindre kött och i stället välja mer grönt minskar utsläppen. Dessutom är grönsaker oftast billigare än kött.

2. Hjälp butiker minska matsvinnet. När vi handlar väljer vi ofta varor med längst bäst före-datum. Det ökar mängden mat som butikerna tvingas slänga. Men om du vet att du kommer äta maten den närmaste tiden, välj gärna varor med kortare datum.

3. Hjälp restauranger minska matsvinnet. Om du är på restaurang och blir mätt innan du ätit upp – be att få ta hem den mat du inte orkar. På många orter finns dessutom olika företag som hjälper restauranger att sälja mat som måste säljas samma dag, och då kan du köpa maten till lägre pris.

4. Hjälp matproducenter minska matsvinnet. Matproducenter riskerar då och då att behöva slänga helt perfekta produkter på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror eller överproduktion. Vi på Matsmart räddar produkterna och säljer dem till i snitt halva priset, vilket minskar matsvinnet.

5. Minska ditt eget matsvinn. Var inte rädd för maten i ditt kylskåp eller skafferi bara för att bäst före-datumet passerats. Datumet är producentens garanti att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället, men maten kan oftast ätas i månader och till och med år efter att datumet passerats. Ser, luktar och smakar maten bra går den utmärkt att äta.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, därför är det så positivt att många unga tänker på miljön när de handlar. Genom att systematiskt vara matsmart kan Kalmar läns unga minska sin miljöpåverkan i butik, på restaurang och hemma.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karl Andersson, vd Matsmart