Turkiet ersätter undantagstillstånd med lag

När undantagstillståndet i Turkiet är över klubbar landets parlament igenom en ny "antiterrorlag" – som bland annat gör det lättare att förbjuda folksamlingar och att hålla människor frihetsberövade.

25 juli 2018 01:04

Undantagstillståndet, som infördes efter den misslyckade statskuppen för två år sedan, hävdes förra veckan. Den nya så kallade antiterrorlagens alla delar godkändes av det turkiska parlamentet på onsdagen.

Den ska gälla i tre års tid och innebär bland annat att människor får hållas frihetsberövade längre, att landets guvernörer får utökad rätt att förbjuda folksamlingar och att offentliga tjänstemän ska kunna sparkas om de har kopplingar till grupper som i Turkiet definieras som terrororganisationer.

Parlamentsledamöter som stått bakom lagen har argumenterat att den är nödvändig för att fylla ett tomrum som uppstår när undantagstillstånd inte längre råder.

Oppositionella ledamöter anser att undantagstillståndet i praktiken förlängs i ytterligare tre års tid.

"När vi borde täcka det djupa sår som undantagstillståndet har rivit upp i vår demokrati och vårt rättsväsende, får vi i stället uppleva början till en ännu mer skadlig process", skriver sex parlamentariker från det största oppositionspartiet CHP i en inlaga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters