Trump: Handelskriget närmar sig ett slut

USA och Kina är överens om att inte gå vidare med höjda tullar. Handelskriget närmar sig ett slut, enligt president Donald Trump.

Chanserna för en bred överenskommelse har nu växt, enligt sparekonomen Frida Bratt.

Förhoppningsvis blir det här ett steg mot ett bredare avtal, säger hon.

12 oktober 2019 07:50

Båda länderna har tagit ett steg i rätt riktning. Så löd meddelandet från Trump och Kinas vice premiärminister Liu He som höll presskonferens i Vita huset under fredagen.

Vi har enats om en första fas för ett avtal, sade Trump under presskonferensen.

Ett skriftligt avtal kan vara färdigt inom fem veckor, enligt den amerikanske presidenten.

Höjer inte tullar

USA:s finansminister Steven Mnuchin bekräftade att USA kommit överens med Kina om att inte gå vidare med höjda tullar, från 25 procent till 30 procent, på kinesiska varor till ett värde av omkring 250 miljarder dollar.

Vice premiärministern Liu He ska i samband med mötet ha överlämnat ett brev till Donald Trump från den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Xi uttrycker att han hoppas att båda sidor gemensamt ska arbeta för att förbättra relationen länderna emellan, enligt en engelsk översättning från Vita huset.

"En sund och stabil relation mellan Kina och USA gynnar våra länders intressen och världen i stort", står det i brevet, rapporterar CNN.

En höjning av tullarna var tänkt att träda i kraft på tisdag.

Beskedet om framstegen i handelssamtalen fick New York-börsen att känna viss förhoppning och avslutade handelsveckan uppåt.

Steg mot brett avtal

De senaste veckorna har börsen varit nedtryckt och inledningsvis var förväntningarna på handelssamtalet låga. Men sedan växte förhoppningarna, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Samtidigt har det flera gånger tidigare varit nära ett avtal för att sedan rinna ut i sanden.

Senast i maj räknade man med ett avtal och börsen steg. Sedan helt plötsligt skriver Trump på Twitter att tullarna ska höjas, säger Frida Bratt.

Men nu är chanserna för en bred överenskommelse större än tidigare, enligt Bratt.

Det skulle kunna bli under nästa år. Det känns som att det är lite uttänkt i och med att det är presidentval nästa år. Trump har haft tid på sig att spela upp att han står upp för amerikanska varor. Lagom till valet tror jag incitamentet till att lösa handelskonflikten ökar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP