Träffsäkert och bra försök

De senaste åren har vi översållats av böcker om internetdejtning. Mycket har skrivits och alla möjliga perspektiv har använts.

24 september 2008 00:06


Det är ganska lätt att slå ner på den här sortens böcker och kalla dem triviala och trendbundna, men internetdejtandet har blivit en alltför stor och accepterad del av samhället för att kunna avfärdas. Däremot så kan man avfärda skildringar som är tråkiga eller inte tillräckligt gott utförda. Så är dock inte fallet när det gäller Du ska vara spännande och varm.
Bokens huvudperson är en kvinna i medelåldern som ger sig ut i djungeln med målet att hitta kärlek. Med humor och värme berättas den ena dråpligheten efter den andra utan att falla över i bitterhet, det är bara att hoppa upp i sadeln igen. I jakten på den perfekta mannen hittar hon ett antal mindre perfekta karlar som hon träffar och testar och även om de inte är perfekta så ger hon inte upp.
Texten avbryts med jämna mellanrum av bilder med finurliga bildtexter som förstärker det humoristiska. Anna Bengtsson skildrar djungeln på ett träffsäkert sätt som inte blir allt för förfinat eller tillkrånglat utan är enkelt och lätt. 

Problemet ligger i att det blir lite för lätt, lite på gränsen till infantilt och Anna Bengtssons bakgrund som barnboksförfattarinna är tydlig. De lättsamma illustrationerna fungerar som ett avbrott i texten som skruvar temat ytterligare ett varv och visar på hennes talang att enkelt fånga upp saker i enkla illustrationer. Den grå färgskalan ger dessutom en ytterligare dimension till det hela då problematikens kärna och gråzoner kommer till ytan, mycket också tack vare bildtexterna.
Att gå från att skriva barnböcker till att fånga ett av vuxenskapets svåra dilemman, ensamheten och sökandet efter någon, är inte det allra lättaste. Anna Bengtsson gör i alla fall ett bra försök.

Ny bok
Anna Bengtsson
Du ska vara spännande och varm
Alfabeta
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Åkerö