Syrien vill locka turister till Aleppo

Stora delar av Aleppo ligger fortfarande i ruiner. Men nu vill den syriska regeringen locka turister till staden.

20 januari 2018 14:04

Hela bostadsområden i Aleppo förstördes av bomber och strider i Aleppo, som delvis kontrollerades av oppositionella grupper innan den syriska armén med hjälp av Ryssland 2016 åter tog kontrollen över staden.

Nu visar den syriska regimen för första gången sedan 2011 upp landet på turism- och handelsmässan Fitur i Madrid, och marknadsför potentiella besöksmål. Förutom Aleppos ruiner rekommenderas ett besök i den antika romerska staden Palmyra – två gånger kontrollerad av terrorgruppen IS, som förstörde delar av den världsarvslistade staden.

I år är det dags att bygga upp Syrien och vår ekonomi, säger Bassam Barsik, marknadsföringschef vid landets turismdepartement.

Han hoppas att landet ska kunna locka två miljoner turister i år, upp från 1,3 miljoner utländska besökare han hävdar att Syrien hade 2017, där också endagsbesökare från grannlandet Libanon ingår.

2017 kontrollerade armén en stor del av landet, och det var till stor hjälp för att marknadsföra Syrien utomlands och locka utländska turistgrupper igen, säger Barsik.

Sedan september 2011 avråder svenska Utrikesdepartementet från alla resor till Syrien, och uppmanar alla svenskar som befinner sig där att lämna landet.

Bakgrund: Aleppo

2012 inledde en allians av rebeller från landsbygden en offensiv mot Aleppo i ett försök att koppla greppet om norra Syrien. Offensiven var en kulmen på den unga och då fortfarande idealistiskt drivna revolten.

Allt löpte dock inte helt planenligt för rebellerna – och staden delades i två, där den väpnade oppositionen styrde i öst och regeringsstyrkor i väst. De så kallade moderata rebellgrupperna tillät med tiden hårdföra islamister att infiltrera Aleppo, och splittrades allt mer av interna bråk.

Fram till mitten av 2016 rådde dödläge, men sedan lyckades regimen, uppbackad av ryskt bombflyg och shiamiliser, vända utvecklingen till sin fördel. Mot slutet av 2016 lyckades diktatorn Bashar al-Assad ta kontroll över hela Aleppo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!