Sverige vill närvara när svarta lådor avläses

De svarta lådorna från det nedskjutna ukrainska planet är hittade. Nu meddelar haverikommissionen att svenska representanter vill vara med när innehållet i färdskrivarna blir avlästa.

12 januari 2020 18:10
Vi har ställt en fråga om vi kan få vara med vid utläsningen, men har inte fått något svar ännu, säger Helene Arango Magnusson, ordförande vid Statens haverikommission (SHK) för den svenska delen av utredningen, till TT.

Av de 176 människor som dödades i nedskjutningen i onsdags var 17 hemmahörande i Sverige. Eftersom svenska medborgare finns bland offren har Sverige rätt att utse en representant i utredningen.

SHK vill vara med vid avläsningen av flygdata och röstinspelning från de så kallade svarta lådorna. Det ska ske i Kiev eller i Paris, enligt Expressen.

Vi vill träffa utredarna personligen. Vi ska också tillvarata de anhörigas intressen här och vara en länk mellan dem och utredningen och det skulle vara värdefullt för oss att vara med, säger Arango Magnusson.

SHK:s fråga är ställd till den iranske utredningsordföranden. Iran, Ukraina samt USA och Frankrike (Boeing-flygplanet var konstruerat i USA och Frankrike) har störst rättigheter av alla länder i utredningen.

Sverige har enligt regelverket ingen formell rätt att delta men hoppas ändå få vara det, säger Arango Magnusson.

Utredarna har agerat väldigt öppet mot oss hittills.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Bengtsson/TT