Svagare konjunktur sänker boräntan

Allt fler banker sänker sina bundna bolåneräntor.

En viktig förklaring är konjunkturavmattningen, anser Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

11 oktober 2019 08:14
De flesta ekonomiska bedömare har enats om att vi ser en konjunkturavmattning. Det ger förväntningar om låga räntor framöver och då sänker många banker och bolåneinstitut sina bolåneräntor, säger Emma Persson till TT.

Swedbank meddelar nu att man sänker räntan på bundna bolån med mellan 0,16–0,45 procentenheter. Enligt ett pressmeddelande från banken handlar det om "en marknadsanpassning och gäller samtliga bindningstider från 1 till 10 år".

Tremånadersräntan på bolån lämnas däremot oförändrad.

Skärpt konkurrens

Den senaste veckan har också Nordea och statliga SBAB sänkt sina bundna bolåneräntor. Länsförsäkringar hör dock till de banker som ännu inte har sänkt sina bolåneräntor.

På senare år har flera uppstickare visat sig på bolånemarknaden. Det handlar om jämförelsevis små företag som konkurrerar med de stora aktörerna för att locka till sig bolånekunder.

De kan spela en roll genom att skärpa konkurrensen. Men det som väger tyngst när bankerna sätter sina bolåneräntor är deras egna upplåningskostnader, säger Emma Persson.

Hos SBAB har andelen låntagare med rörlig ränta minskat märkbart på ett år, från en andel på 78 procent i september 2018 till 68 procent i september i år.

En viktig förklaring är nog att det är hård konkurrens på marknaden för bolån med två års bindningstid, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till TT.

"Gå på magkänslan"

Under många år har det varit fördelaktigt att ha rörlig ränta. Den som har valt att försäkra sig genom att binda sina bolån har betalat mer än den som har valt rörlig ränta för att få den sinnesro som det kan ge att binda sina lån.

Emma Perssons råd är att man gör en översyn av sin egen ekonomi. En faktor kan vara att man planerar att gå ner i arbetstid med lägre inkomst som följd. Men hon tycker inte att man uteslutande ska gå på ekonomiska kalkyler.

I det här fallet kan det vara bra att gå på magkänslan. Om man oroar sig för stigande boräntor framöver kan det vara bra att binda en del av lånen, säger Emma Persson.
Fakta: En majoritet har rörlig ränta

En majoritet av hushållen med bolån har rörlig ränta. Andelen med rörlig ränta har hållit sig kring 60 procent sedan 2010. Under 2012 och 2013 ökade andelen med bunden ränta något.

För närvarande är andelen med rörlig rönta något över 60 procent.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Dickson/TT