Stigande dödstal vid protester i Gaza

I Gazaremsan har protester mot Israel rasat under fredagen.

Det är andra veckan i rad som demonstrationer anordnas längs gränsen mot Israel och minst sju palestinier har dödats av israeliska styrkor, enligt det palestinska hälsodepartementet i Gaza.

6 april 2018 05:36

Departementet hävdar att fler än 400 palestinier fått söka vård under dagen. Bland dödsoffren finns en 16-åring. Bland de skadade finns sju journalister, enligt en facklig organisation.

Sammandrabbningar mellan demonstranter och israeliska soldater har skett på flera platser, bland annat i närheten av staden Khan Yunis. Demonstranterna uppges ha kastat sten och bränt bildäck, vilket bemötts med tårgas och skarpa skott från den israeliska sidan. Däcken sätts i brand för att skymma sikten för de israeliska soldaterna, som i sin tur använder vattenkanoner mot flammorna och fläktar för att skingra röken, rapporterar AFP.

Även förra fredagen demonstrerade tiotusentals palestinier, i stort sett fredligt. Mindre grupper närmade sig dock gränsen, kastade stenar och rullade brinnande däck mot soldater som svarade med skottlossning och tårgas.

Veckor av protester

Palestinierna har satt upp tält längs gränsen och demonstrationerna planeras fortsätta under totalt sex veckor. De började på den årliga "markdagen", då palestinierna protesterar mot israeliska markbeslag, och ska enligt planerna pågå till mitten av maj. Då firar Israel att det gått 70 år sedan staten utropades.

USA ska samtidigt öppna sin Israelambassad, som flyttas från Tel Aviv till Jerusalem, trots palestinsk och internationell kritik. Israel intog östra Jerusalem i kriget 1967 och omvärlden betraktar överhögheten där som ockupation.

Sedan demonstrationsvågen påbörjades på långfredagen har minst 26 människor fått sätta livet till.

Skarp kritik

Israels hårda agerande har fått kritik från flera länder och tonläget från regeringen är fortsatt skarpt.

Om det blir provokationer kommer en reaktion av den hårda sorten, som förra veckan, sade Israels försvarsminister Avigdor Lieberman i radio.

Israel får stöd från USA, som uppmanar palestinierna till fredliga protester och att stanna 500 meter från Gazas gräns mot Israel samt att avstå från alla typer av våld. FN:s generalsekreterare António Guterres har för sin del uppmanat Israel att försöka undvika att använda våld.

Civila måste kunna utöva sin rätt att demonstrera fredligt, sade Guterres på torsdagen.

Demonstranterna rapporteras ha varit färre denna fredag än i påskas. Israel hävdar att mer än hälften av dödsoffren på långfredagen var medlemmar av militanta organisationer, däribland islamiströrelsen Hamas väpnade gren.

Bakgrund: Demonstrationer i Gaza

Demonstrationerna i Gaza inleddes på långfredagen, den 30 mars, för att markera årsdagen av dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

Protesterna ska hålla på till den 15 maj, årsdag för "Katastrofen" (al-Nakba), då hundratusentals palestinier tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948. Staten utropades på grundval av ett FN-beslut 1947, som föreskrev en delning av Palestina, med Jerusalem som en internationellt förvaltad stad.

Demonstranterna kräver att de palestinska flyktingar som har fördrivits eller flytt sedan dess ska få återvända till sina gamla byar och samhällen.

Flera olika arrangörer och palestinska fraktioner står bakom demonstrationerna, som de har beskrivit som en fredlig, icke-våldsprotest.

En rad tält har satts upp några hundra meter från gränsbarriären. Bland deltagarna finns familjer med barn, men också ett hundratal ungdomar som rapporteras ha ignorerat uppmaningar från såväl arrangörerna som den israeliska militären att hålla sig en bit ifrån gränsen.

Källa: BBC, Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters