Siw Carlsson roar på Seniordagen

Siw "Augustina" Carlsson är det stora dragplåstret på Seniordagen i Västervik på lördag. Hon ska locka folk till skratt i Stadsparken.
- Det blir lite improviserat, säger hon.

22 augusti 2007 00:25
Siw Carlsson är känd som revyartist från en rad olika produktioner. På TV har hon synts i komedin Full Frys, och ofta har hon haft huvudrollen i komikerduon Stefan&Kristers (Stefan Gerhardsson och Krister Claesson) uppsättningar på friluftsteatern Vallarna i Falkenberg. Hon har bland annat spelat i Snålvatten och Jäkelskap och Bröllop och Jäkelskap, farser som sedan sänts i TV. Men bäst trivs hon på teaterscenen, inför levande publik.
- Framför en TV-kamera får man ingen respons, det tilltalar mig inte alls på samma sätt, även om lekprogram kan vara kul. Men levande publik, det är grejer det, säger hon.

Många känner igen Siw Carlsson som städtanten Augustina. Den figuren föddes 1988, då hon var med i Alstermorevyn, på hemmaplan.
- Augustina kom till av en bra slump och återkom flera år. Ibland är det så. Det är som när man går på en fest fast man inte har planerat det, då får man skitkul. Men har man planerat i två månader blir det inte alls bra. Augustina passar bra in i allsång. Hon kanske inte sjunger så bra, men hon sjunger högt och starkt och ibland fortare än musiken, säger Siw Carlsson.

Någon särskilt rolig uppsättning som hon medverkat i kan hon inte peka ut i raden av produktioner. Hon tycker att alla har varit roliga på sitt sätt, och någon drömroll har hon inte.
- Det är nog den jag spelar nu i så fall, Madame Flod i Hemsöborna. Det är en annan grej. Hon är inte en seriefigur som Augustina utan en människa av kött och blod, en verkligt stark kvinna, säger hon.
Hemsöborna, fritt tolkad efter August Strindbergs original, har gått på Vallarnas friluftsteater i sommar och över 50 000 personer har sett den. Nu ska uppsättningen ut på turné.

Siw Carlsson har jobbat med allt möjligt förutom teater, till exempel på restaurang, apotek och industri. Men det är i skådespeleriet hon känner att hon har sitt kall.
- Jag tror att jag har varit på väg dit hela mitt liv, nu har jag hamnat helt rätt, säger hon.
Sedan 1990-talet har hon arbetat heltid med teater och TV och mött många skådespelare som hon själv imponeras av.
- Claes Månsson är en alldeles ovanligt sympatisk människa och duktig skådis, säger hon och nämner också Eva Rydberg och Claes Malmberg.
Vad kännetecknar en bra revyskådespelare?
- Timing och närvaro, säger hon blixtsnabbt.
- Timingen tror jag att man måste ha medfött, sedan kan man öva upp sig och förfina tekniken. Men man måste lyssna på publiken och på sina medspelare. Det är a och o.
Hon har ingen speciell procedur som hon följer innan hon går ut på scenen och möter publiken, men hon vill gärna vara ensam en stund innan och "nollställa maskineriet".
- Jag brukar tänka att det jag tycker är roligt, det tycker förmodligen publiken också är roligt, eftersom jag är en ganska vanlig människa.

Nu är det ett tag sedan hon var i Västervik. Men hon minns att hon var här med "Augustinas rockshow", en lördagskväll för tio år sedan. Då fanns 15 000 i publiken på Stora Torget.
Seniordagen kommer bland annat också att bjuda på trollkarlsuppvisning, dans med Unicorn Squaredans, Nervens dansgille och dans av SPF. I Bryggaren kan man få information om äldreboenden, demens, afasi och trygghetslarm. Staffan Erlandsson kommer att vara konferencier under dagen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hultman