Saudiska kvinnor mot mer frihet – får resa

Ultrakonservativa Saudiarabien släpper något på de hårda restriktionerna gentemot kvinnor i landet. Bland annat ska kvinnor över 21 få ansöka om pass och resa utan tillstånd av en förmyndare, aviserar landets regering.

2 augusti 2019 00:07

Kvinnor får också rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn, enligt ett regeringsdekret som publicerats av den statliga tidningen Umm al-Qura. Det är oklart när lagändringarna kan komma att tas i bruk.

Om det här införs till fullo så är det ett stort steg mot att låta vuxna saudiska kvinnor ta kontroll över sina egna liv, säger Kristin Diwan vid Arab Gulf State Institute till nyhetsbyrån AFP.

Diwan tillägger att dekretet innebär att kvinnor skulle få större rörelsefrihet och självständighet.

Tillstånd för giftermål

Kvinnor har länge behövt tillstånd från en manlig förmyndare – en make, pappa eller någon annan manlig släkting – för att få gifta sig, förnya sitt pass eller lämna landet, vilket har lett till allt större kritik från kvinnorättsaktivister och omvärlden i allmänhet. Efter nyheten om lagändringen höjs nu röster på bland annat Twitter för att saudiska kvinnor även ska få gifta sig utan tillstånd från en förmyndare, skriver al-Jazira.

Dekreten, som tillkännagavs på fredagen, innebär också reformer på arbetsmarknaden. Bland annat får alla invånare i Saudiarabien rätt att arbeta utan att utsättas för diskriminering till följd av kön, funktionshinder eller ålder.

Nyheten kommer efter en kraftig ökning av saudiska asylsökande – mellan 2012 och 2017 trefaldigades antalet som flyr landet, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. Flera fall av kvinnor som flytt Saudiarabien har på sistone fått internationell uppmärksamhet, däribland en tonåring som i januari fick asyl i Kanada efter att ha flytt till Thailand, samt två systrar som blev strandade på Hongkongs flygplats innan de till sist gavs asyl i ett tredje land.

Kosmetiska förändringar

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som anses vara den som i praktiken styr landet, har genomfört flera förändringar som lättat på landets hårt kritiserade regelverk för kvinnor. Sedan förra året får kvinnor exempelvis gå på fotbollsmatcher och köra bil. Kritiker menar dock att förändringarna främst är kosmetiska – parallellt med reformerna sitter flera kvinnorättskämpar fängslade i väntan på domar för bland annat förräderi efter att ha kritiserat förmyndarsystemet.

Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter vid Amnesty, sade till TT i juni att kronprinsens reformer inte är sprungna ur någon omsorg om kvinnorna eller flickorna i landet.

Det finns ett ekonomiskt incitament för Saudiarabien att involvera kvinnor i arbetslivet. Det stora testet – som man inte är i närheten av i dag – är att upphäva förmyndarskapet, sade Katarina Bergehed.

De nya dekreten innebär lättningar, men inte en total avreglering av systemet.

Enligt al-Jazira menar experter därutöver att de nya lagändringarna – om de träder i kraft – kan leda till svåra familjemotsättningar i det djupt konservativa Saudiarabien.

Fakta: Saudiarabien

Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (släkten Saud). Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren haft ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet.

Omkring 33 miljoner människor bor i landet, varav drygt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!