Så möter du delfiner

Söndagens delfinbesök vid Händelöp väckte stor uppmärksamhet – inte minst på sociala medier där man kunde se både bilder och filmer på det lekande paret.

27 oktober 2015 14:24

Men nu är de båda delfinerna borta – i alla fall för den här gången. Folksamlingarna på Händelöps stränder har tunnats ut.

– Vi har inte fått in några nya rapporter om var de kan ha tagit vägen, säger Mats Amundin som är zoolog och forskare vid Kolmårdens djurpark.

Han berättar att vi möte med delfiner ska man visa respekt och hänsyn. Om man står på stranden är det inga bekymmer. Men är man i en båt så ska man slå av motor och ekolod när man befinner sig 50–75 meter ifrån djuren och låta båten driva försiktigt. Om delfinerna är intresserade kommer de fram till båten. De är mycket känsliga för buller.

– Dessutom ska man inte förfölja dem om de ger sig iväg. De blir stressade av det, säger Mats Amundin.

Han tror inte att kylan i vattnet kommer att påverka dem nämnvärt. Den sort som besökte Händelöp är flasknosdelfiner – troligen från Nordsjön. De är utrustade med ett tjockare späcklager och är fetare än delfinerna i tropiska vatten.

– Om det blir instängda av is blir det givetvis besvärligt. Men teoretiskt kan de övervintra i Östersjön. Det finns gott om fisk att äta.

Amundin tror att de delfiner som sågs vid Händelöp var hanar. Det brukar vara de som är ute på drift.

– Men jag ska inte vara för tvärsäker. Den döda delfinen som hittades på Öland för en tid sedan var en hona.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bengt Faleij