Så många nyanlända ska Västervik ta emot 2020

Antalet nyanlända som bosätter sig i Västerviks kommun förväntas minska under 2020.

Elisabeth Johansson, enhetschef på enheten för arbete och kompetens i Västerviks kommun, säger att enligt de prognoser som kommunen fått så kommer antalet nyanlända till kommunen att minska under 2020.

Elisabeth Johansson, enhetschef på enheten för arbete och kompetens i Västerviks kommun, säger att enligt de prognoser som kommunen fått så kommer antalet nyanlända till kommunen att minska under 2020.

Foto: Ingid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-11-18 18:00

I dagarna skickade länsstyrelsen ut en fördelning till länets kommuner av mottagande av nyanlända för 2020. I Västerviks fall handlar det om tio personer. Det är en minskning jämfört med tidigare år. Inför 2019 var kvoten 15.

Samtidigt är de anvisade nyanlända bara en del av mottagandet. Den andra, större gruppen är de nyanlända som själva väljer bostadskommun. Skillnaden mellan de båda grupperna är att för de anvisade nyanlända har kommunen ett ansvar att hitta en bostad. Om man som nyanländ istället själv vill välja hemkommun så har man ett eget ansvar att ordna bostad.

Hur många egenbosättare som kommer att söka sig till kommunen under 2020 är av naturliga skäl svårare att förutsäga.

– Men prognoserna säger att även den gruppen kommer att minska under året som kommer, säger Elisabeth Johansson, enhetschef för Arbete och kompetens på Västerviks kommun.

Andra kommuner i landet har protesterat mot anvisningarna och hänvisat till bostadsbrist. Klarar Västervik av att hitta bostäder?

– Hittills har det gått bra. Vi har ett bra samarbete med fastighetsägarna i kommunen, säger Elisabeth Johansson.

Totalt är det 7100 nyanlända med uppehållstillstånd som ska anvisas till landets 300 kommuner. 87 nyanlända ska anvisas till Kalmar län.

Länsstyrelsens har gjort en fördelning mellan länets tolv kommuner. Sex av dem kommer inte att få några alls. Där finns bland annat Högsby och Hultsfred. Mest anvisade nyanlända ska Kalmar och Oskarshamn tar emot, 41 respektive 15 individer under 2020.

Janet Vloothuis, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Kalmar, berättar i ett mejl att innan länsstyrelsen fattade sitt beslut så hade man en dialog med länets kommuner. Det fanns en beredskap från kommunerna att ta emot fler än den kvot på 87 personer som länet fått.  

När länsstyrelsen fördelade nyanlända mellan kommunerna tog man dels hänsyn till kommunernas egna önskemål, och dels hur arbetsmarknad, befolkningsstorlek och hur kommunens övriga mottagande ser ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!