Det är i samband med att Scania i Oskarshamn ställer om sin produktion som 80 personer, som är inhyrda av bemanningsföretaget Lernia, får lämna fabriken.

– Jag vågar inte säga exakt, men det kan vara ett tiotal i den gruppen som bor i Västervik, säger Lernias regionchef Magnus Franzén.

Han understryker att den ”Lernia-personal” som lämnar Scania i Oskarshamn inte går ut i arbetslöshet.

– De har kvar sina anställningar på Lernia. Ingen blir arbetslös på detta.

Däremot får de berörda byta arbetsplats. De som vill jobba kvar inom Scania och kan tänka sig att flytta, uppges ha goda möjligheter att få jobb på företagets fabrik i Södertälje. Vill man vara kvar i länet kommer det, enligt Magnus Franzén, att finnas andra arbetsplatser.

– Vår bild är att det finns en stor efterfrågan på industripersonal i Kalmar län. Och vi är ett nationellt företag så jag vet att den efterfrågan finns i hela landet. Dessutom har många av de här 80 personerna en bra och gedigen industriutbildning med sig.

Magnus Franzén uppger att de flesta av de 80 personerna kommer att jobba sin sista dag på Scania i Oskarshamn på fredag vecka 10.

– Sedan kommer några att jobba ytterligare två veckor innan de lämnar fabriken.

Scania i Oskarshamn har under en tid tillverkat en befintlig och en ny modell av lastbilshytter. I ett pressmeddelande skriver företaget att man under 2018 har som mål att fasa ut den befintliga modellen och helt tillverka hytter till New Truck Generation. Enligt Scania är det med anledning av detta som det temporära behovet av inhyrd bemanning kommer att minska.

Alla medarbetare som berörs av förändringen informerades i måndags