Så ger du ekonomin en nystart efter sommaren

Har sommarmånadernas leverne grävt djupare hål i plånboken än planerat?

Nu kan vara ett bra tillfälle för nystart. Här är tipsen för att få ordning på ekonomin efter semestern.

24 augusti 2019 08:39

Semesterresor, sommaraktiviteter och renoveringsprojekt som blev dyrare än planerat. Sommarledigheten blir en dyr historia för många.

Startar du hösten med ett tömt sparkonto och en skuld på kreditkortet är det läge att se över ekonomin.

Det är alltid bra att sätta upp mål för året och göra lite skadereglering, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Gör sparplan

En bra grund är att börja med att betala av skulder, se över sommarens utgifter och fundera över varför det exempelvis gått mer pengar än beräknat.

Nästa sommar kan det bli samma situation, säger Sharon Lavie.

Det är något man bör ta med i beräkningen för sitt sparande och i den mån det är möjligt lägga undan mer för att inte hamna i samma situation igen.

Försök att få en överblick över året och vid vilka tidpunkter utgifterna är som störst för att vara beredd.

Tänk över prioriteringar. Varje familj har saker de gillar att göra. Det finns inga rätt eller fel. Det kan vara nyttigt för en familj att sätta sig ner och prata om vad som är viktigt, säger Sharon Lavie.

Nya vanor

Tydliga mål för hela familjen kan underlätta samtal om pengar och varför det inte finns utrymme att köpa vissa saker.

Ett tips är också att passa på att se över fasta utgifter och vanor. De klassiska spartipsen som att ta med egen matlåda, skippa latten på stan och köpa begagnat är alltid aktuella och värdefulla för plånboken.

Se också över vad du har för abonnemang och försäkringar du eventuellt inte behöver.

Det kanske känns jobbigt, men ta en kväll och gör det så kan du sänka dina årskostnader med flera tusen kronor, säger Sharon Lavie.
Fakta: Familjeekonomens checklista för ekonomisk nystart

1. Betala av krediter

Prioritera att betala av eventuella kreditkortsskulder för att slippa dyra räntekostnader.

2. Få överblick

Se över årets utgifter månad för månad. Hur mycket pengar gick det exempelvis under semestern? Märk ut när de stora utgifterna kommer som skolstart, höst- och vinterkläder, aktiviteter, födelsedagar, lov, jul med mera.

3. Prioritera

Fundera över vilka saker, resor, aktiviteter som är viktiga och vilka går det att vara utan? Behövs verkligen alla streamingtjänster ni betalar för? Lunch ute på stan varje arbetsdag innebär en månadskostnad på runt 2 000 kronor. Med matlåda sänks den kostnaden rejält.

4. Lägg upp en sparplan

Lite pengar varje månad är bättre än inget. Försök att lägga undan mer de månaderna utgifterna är lägre.

5. Välj sparform

För kortsiktigt sparande, pengar som kan behövas inom det närmaste året, passar ett vanligt sparkonto.

Storbankernas vanliga sparkonton har ingen ränta, men det finns nischbanker som erbjuder ränta. Kontrollera i så fall att konton omfattas av den statliga insättningsgarantin och att det är gratis att ta ut pengar.

För pengar som ska användas längre fram i tiden kan man välja ett fondsparande.

6. Buffertsparande

Prioritera att börja med att spara ihop till en buffert som sedan ska hållas separat från annat sparande. Det handlar om att vara förberedd för oväntade utgifter.

För ett singelhushåll är ett riktmärke att ha en månadslön i buffert. För en familj som bor i villa kan tre, fyra månadslöner vara en bra nivå.

7. Se över krediter och lån

En person som har många små krediter med dyra räntor kan det löna sig att samla krediterna till ett lån.

När pratade du senast med banken om ditt bolån? Bankerna konkurrerar om bolånekunderna och därför finns utrymme att förhandla om boräntor.

Värdestegring på bostadsmarknaden och renoveringar kan också påverka din bostads värde. Låt en mäklare göra en värdering. Belåningsgraden, hur stor del av bostadsvärdet som lånen utgör, kan avgöra om du behöver amortera eller inte. Har du oavsett utrymme för amorteringar i din ekonomi, tänk på att det också är en form av sparande.

Källa: Sharon Lavie, Ikano Bank

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Wande/TT