Ordkrig när Trumps ord fördömdes

USA:s representanthus har röstat igenom en resolution där Donald Trumps uttalanden om fyra kvinnor i kongressen fördöms. Fyra republikaner röstade med de enade demokraterna – övriga stod bakom presidenten.

Det här handlar bara om politik, säger partiets minoritetsledare Kevin McCarthy.

17 juli 2019 01:02

Ett djupt delat representanthus röstade med siffrorna 240 mot 187 för en resolution som fördömde den amerikanske presidentens "rasistiska kommentarer som har legitimerat rädsla och hat mot nya amerikaner och mörkhyade människor".

Fyra republikaner och en före detta republikan, numera oberoende, röstade med Demokraterna, som mangrant ställde sig bakom resolutionen.

Inför omröstningen skakades representanthuset av en hätsk debatt, där båda sidor anklagade varandra för att bryta mot såväl anständighet som parlamentarisk etikett.

Jag har tittat noga. Jag ser ingenting som hänvisar till någons ras, och jag ser inga namn. Men presidenten hänvisar till personer, kongressledamöter, som är emot Amerika. Och alla i den här salen vet vilka de är, sade republikanen Sean P Duffy från Wisconsin, och startade ett intensivt ordbråk.

"Skamfullt att höra"

Den demokratiske talmannen Nancy Pelosi uppmanade samtliga medlemmar i kammaren att rösta för ett fördömande. Men hon var också noga med att inte rakt ut kalla Trump rasist.

Det är skamfullt att höra att höra honom fortsätta försvara sina stötande ord – ord som vi alla har hört honom upprepa, inte bara om medlemmar i vår kammare, utan om otaliga andra, sade hon.

Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy sade å sin sida att det var en sorglig dag för kongressen.

Det här handlar bara om politik, sade han.

Trump twittrade på tisdagen om "den så kallade" omröstningen och uppmanade sina partikolleger att inte skulle "visa svaghetstecken och trilla i deras fälla"¨.

Han fortsatte med: "Jag har inte ett enda rasistiskt ben i kroppen!" och "Det borde röstas om det vidriga språkbruk, om de uttalanden och de lögner som de demokratiska kongresskvinnorna använder. Grundat på deras handlingar tror jag uppriktigt att de hatar vårt land", skriver Trump i en av sina tweetar på tisdagen.

"Ett rasistiskt hjärta"

Trump fick genast svar från en av de kritiserade kvinnorna, Alexandria Ocasio-Cortez från New York.

"Du har rätt herr president – du har inte ett enda rasistiskt ben i din kropp. Du har rasistiska tankar i ditt huvud och ett rasistiskt hjärta i din bröstkorg", twittrade hon.

Senaten, där Republikanerna har majoritet, har inte tagit upp resolutionen för omröstning, och det är högst tveksamt om de kommer att ta det steget. Partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, sätter sig regelmässigt emot omröstningar mot presidenten och om de aktuella uttalandena har han sagt att "presidenten är inte rasist", enligt nyhetsbyrån AFP.

Vid midnatt, lokal tid, twittrade Trump sina första kommentarer om omröstningen: "Så fantastiskt att se hur enat det republikanska partiet var".

Få republikaner fördömer

Tidningen Washington Post har på sin hemsida ett kontinuerligt uppdaterat räkneverk där reaktionerna från de republikanska politikerna i kongressen registreras. Vid 04-tiden i natt, svensk tid, hade bara 18 av 250 republikaner fördömt Trumps ord, 29 hade ställt sig bakom dem.

Politikernas reaktioner speglar i viss mån partiets anhängares. I en opinionsundersökning som nyhetsbyrån Reuters genomfört under måndagen och tisdagen ökade Trumps stöd inom partiet med fem procent.

Genom att kritisera de mer vänsterorienterade medlemmarna i kongressen gör Trump precis det republikanerna vill att han ska göra, säger Vincent Hutchings vid University of Michigan till Reuters:

Det de hör Trump säga är helt enkelt att "om du inte gillar Amerika så kan du lämna landet". Det är inte kontroversiellt. Om du redan stödjer Trump är det lätt att tolka hans ord så.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Yngve/TT