1 maj äger en av kommunens största publikfester rum i Totebo. Samhället Totebo med knappt 250 invånare besöks då av cirka tio gånger så många då Totebo gård arrangerar "Vårruset", det traditionella kosläppet som arrangerats sedan 2012.

”Vårruset” besöktes förra året av cirka 2500 personer, mest barnfamiljer från tätorter som vill ge sina barn upplevelser av landsbygd och djurliv. Detta arrangemang tävlar med Västerviks speedway, Västerviks ishockey och Smaka på Tjust i antal besökare.

– Vi samlas hela släkten, både gamla och unga för att få hela arrangemanget att fungera, säger Kicki Johansson-Ottosson.

Artikelbild

| Hans Källgren

Totebo gård har anor från 1600-talet och hade en stor herrgårdsbyggnad, vilken brann ner på 1950-talet. Även eget mejeri fanns en gång i tiden. Idag har Totebo gård en egen butik där man säljer sina egna närproducerade produkter.

Ett så stort arrangemang fordrar bilparkering, vilket finns i anslutning till butiken och gården. Förra årets succé hoppborg för barnen, finns med även i år. Nytt för i år är, Vimmerby Sportdansklubb som visar upp sina danser. 

Föreningen Tjustbygdens Järnvägsförening  kommer att köra extratåg med sina motorvagnståg från 1950-talet, som hålls i trafikdugligt skick av en samling tågentusiaster. Avgång Västervik 10:15 och Hultsfred 10:25. Det innebär att det blir tågmöte i Totebo, vilket är mycket sällsynt och något för tågnördar att bevaka. Mellan Totebo station och Totebo gård är det gångavstånd.

Även ett motorvagnståg som går hela sträckan Västervik - Hultsfred, för de som vill uppleva en tågresa i småländsk vårprakt med 50-tals vagnar. Avgång Västervik 08:12.