Psykisk ohälsa toppar långa sjukfrånvaron

Psykiska diagnoser är vanligaste orsak till långvarig sjukfrånvaro i alla län. Det visar en ny statistikrapport från AFA Försäkring.

36,6 procent av all långvarig sjukfrånvaro i Kalmar län beror på psykiatriska diagnoser. Av de psykiatriska diagnoserna i länet utgör reaktion på svår stress 51 procent och depression 29 procent.

36,6 procent av all långvarig sjukfrånvaro i Kalmar län beror på psykiatriska diagnoser. Av de psykiatriska diagnoserna i länet utgör reaktion på svår stress 51 procent och depression 29 procent.

Foto: Isabell Höjman/TT

Psykisk ohälsa2019-12-01 10:00

AFA Försäkring jobbar med att från sin stora skadedatabas ta fram statistik för att bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa.

– I landets samtliga län kan vi tydligt se hur psykiska diagnoser är vanligaste orsak till långvarig sjukfrånvaro.

– Vid i genomsnitt nära 40 procent av sjukfallen ligger psykisk ohälsa bakom, säger Elin Henriksson, analytiker på AFA Försäkring, som tagit fram en ny rapport med statistik över de vanligaste sjukdomsdiagnoserna per län.

I fyra av fem fall beror långa sjukfall med psykisk diagnos på reaktion på svår stress (inklusive utmattningssyndrom) eller på förstämningssyndrom (depression).

I Kalmar län beror 36,6 procent av all långvarig sjukfrånvaro, över 90 dagar, på psykiska diagnoser.

– 51 procent av de psykiska diagnoserna i Kalmar län utgörs av reaktion på svår stress. Förstämningssyndrom utgör 29 procent av diagnoserna, säger Elin Henriksson.

Dalarna har högst andel långvarig sjukfrånvaro som beror på psykiska diagnoser, 42 procent. Norrbotten har lägst andel på 32 procent. 

– Kalmar län ligger ungefär på genomsnittet för länen, säger Elin Henriksson.

– Örebro län är det län där reaktion på svår stress utgör den största andelen av de psykiska diagnoserna med 58 procent, säger Elin Henriksson.

Den typiska personen som har långvarig sjukfrånvaro på grund av reaktion på svår stress är en kvinna i 50-årsåldern som arbetar som undersköterska inom kommun och region och bor i Västra Götalands län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!