Presidentval i krisdrabbat Guinea-Bissau

Guinea-Bissau håller presidentval efter en tid av politisk turbulens. Sedan 2014 har landet haft sju premiärministrar.

24 november 2019 02:17

Sittande presidenten José Mário Vaz söker en andra mandatperiod. Hans första fem år på posten har präglats av politiska strider, ett antal sparkade ministrar och korruption.

Även om inga pålitliga opinionsmätningar har offentliggjorts, tror många att den före detta premiärministern Domingos Simões Pereira har bäst chans att utmana Vaz. Han är framför allt populär bland de yngre väljarna i huvudstaden Bissau.

Preliminära resultat väntas den 28 november. Om ingen vinnare utropas då blir det en andra omgång mellan de två bästa kandidaterna den 29 december.

Guinea Bissau har upplevt fem år av politiska och institutionella kriser, säger Pereira till Reuters, och tillägger att landet behöver "en president som kan skapa en atmosfär som bidrar till återställandet av fred och stabilitet".

Guinea Bissau har drabbats av nio kupper eller kuppförsök sedan självständigheten från Portugal 1974, senast i samband med valet 2012. Om Vaz sitter sin mandatperiod ut kommer han att vara den första presidenten i landet att göra det.

Nästa president ärver stora utmaningar, både utbredd fattigdom och ett instabilt politiskt system där majoritetspartiet utser regeringen men presidenten har makten att avskeda den. Sedan Vaz tog över 2014 har landet haft sju premiärministrar.

Fakta: Guinea-Bissau

Guinea-Bissau är en före detta portugisisk koloni i Västafrika.

Landet kar knappt två miljoner invånare, varav cirka 500 000 bor i huvudstaden Bissau.

Guinea-Bissau är framför allt ett jordbruksland, men de flesta av invånarna odlar främst för eget bruk. Exportsektorn är liten och domineras av cashewnötter.

Landet blev självständigt 1974. Utvecklingen har sedan dess präglats av militärkupper som varvats med perioder av demokratiskt styre.

Den senaste militärkuppen genomfördes 2012.

2014 tog en demokratiskt vald regering över styret av landet med José Mário Vaz som president.

Landet har under 2000-talet använts som transithamn för kokainleveranser till Europa då narkotikaligor från Sydamerika har utnyttjat den svaga staten.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!