Polska ledare uppmanas fördöma antisemitism

Till följd av en rad händelser den senaste tiden uppmanar Judiska världskongressen Polens politiska och religiösa ledare att entydigt fördöma alla former av antisemitism.

15 maj 2019 12:05

I en artikel i den polska tidningen Rzeczpospolita skriver den New Yorkbaserade organisationens ordförande Ronald Lauder om "bilden av demonstranter på Warszawas gator som skanderar anti-judiska och anti-amerikanska slagord" och om det faktum att vuxna och barn slog och brände en "judedocka" i staden Pruchnik under påskhelgen.

"Vi kan inte tillåta spöken från det förflutna att komma fram igen och rasera det som våra länder under åren byggt upp", fortsätter han.

I söndags demonstrerade i Warszawa hundratals anhängare till den polska ultra-högern i protest mot en ny amerikansk lag om återlämnande av judisk egendom som beslagtogs under och efter andra världskriget.

Frågor som rör Polens roll under andra världskriget har fått en alltmer framträdande plats i polska valrörelser de senaste åren.

Det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har sagt att Polen – i egenskap av att vara ett av de länder som hårt drabbades av andra världskriget – inte ska behöva belastas med ekonomiska skyldigheter.

Polen var före andra världskriget hem för en av världens största judiska befolkningsgrupper. Efter krigsårens ockupation av Polen, där Nazityskland placerade sina förintelseläger och koncentrationsläger, utplånades landets judiska befolkning nästa helt och hållet.

"Polen kan inte hållas ansvarigt för det faktum att nazisterna valde det naziockuperade Polen att placera sina dödsläger", skriver Lauder i artikeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters