I långa rader strömmar besökarna i ett underbart sommarväder till midsommarfirandet i den smyckade hembygdsparken i Hjorted. Det är människor i alla åldrar, som kommer för att dansa, umgås, fika eller bara njuta av stunden. När de närmar sig parken från parkeringen så möts av toner framförda av paret Anette och Björn Danielsson.

– Att fira midsommar i Hjorteds hembygdspark har blivit en trevlig tradition, som har pågått sedan parken byggdes för närmare 60 år sedan, säger Hans Åkesson, ordförande i Hembygdsföreningen.

Medlemmarna i hembygdsföreningen lägger ner ett stort jobb för att besökarna ska få det så trevligt som möjligt.

Artikelbild

| Anette och Björn Danielsson stod för musiken.

– Vi samlas på kvällen före midsommarafton för att klä midsommarstången och sätta fram bord och stolar, fortsätter Hans Åkesson. 

– Föreningens duktiga damer har bakat bullar och kakor. Utan alla frivilliga krafter skulle det aldrig fungera, tillägger han.

Efter Hans Åkessons hälsat alla välkomna, så ber han att få fram några starka personer för att hjälpa Sören Johansson med att resa stången. Smidigt och lätt får man stången på plats och då är det dags för dansen att börja.

Dansen leds, för tredje året i rad, av Sven-Olof Nilsson i år ackompanjerad av makarna Danielsson. Sven-Olof Nilsson har fullt upp den här dagen.

– Efter att jag är klar i Hjorted ska jag även vara lekledare i både Ankarsrum och Västrum, säger han. 

Artikelbild

| Ordföranden i hembygdsföreningen Hans Åkesson och lekledaren Sven-Olof Nilsson ser fram emot firandet.

Sven-Olof leder rutinerat lekarna och den avslutande långdansen. I långdansen leder han in dansarna i snirklar som man tror att de aldrig ska ta sig ur. Men på något konstigt sätt så gör de det till slut. Många skratt drar han också ner när han i dansleken ”huvud, axlar, knä och tå", ändrar texten i reprisen till ”mage, lår” och därmed lurar dansarna att göra fel. Efter dansen fick de barn som ville komma fram till mikrofonen och sjunga Idas sommarvisa.

Ett godisregn för alla barn var nästa programpunkt innan firandet avslutades. 

Artikelbild

| Stången på plats.

– I år var det rekorddeltagande för midsommarfirandet i parken med över 400 besökare, avslutar Hans Åkesson.