"Nyheterna var bra på det riktigt lokala"

I onsdags kom det allra sista numret av Östra Småland och Nyheterna. Vi har pratat minnen med några, av många, som arbetat på Nyheternas redaktion i Västervik.

Julkort anno 1981 eller 1982. Då hette tidningen Västerviks-Demokraten.
Från vänster: Stefan Johansson, Janne Näsström, Ann-Sofie Svahn, Eva Johansson, Rolf Lavergren och Gert Karlsson.

Julkort anno 1981 eller 1982. Då hette tidningen Västerviks-Demokraten. Från vänster: Stefan Johansson, Janne Näsström, Ann-Sofie Svahn, Eva Johansson, Rolf Lavergren och Gert Karlsson.

Foto: Rolf Lavergren/Arkivbild

Västervik2019-11-29 08:00

Alla framhåller att "underdog"-perspektivet gentemot den betydligt större konkurrenten, Västerviks-Tidningen, skapade ett speciellt driv och en ibland häpnadsväckande kreativitet bland medarbetarna.

– Jag blev bedrövad av att höra om nedläggningen, säger Sven Ström som arbetade för tidningen i 15 års tid.

Det var han som nyöppnade redaktionen i Västervik 1994 efter att den då varit stängd under några år.

Minnena från tiden i Västervik är många. Att ensam bevaka en så pass stor kommun var egentligen inte görligt. Hårdprioritering gällde.

– En gång gjorde jag en fadäs som jag aldrig glömmer. Jag hade bokat in ett jobb på ett äldreboende i Överum, och medan jag var där inträffade ett oljeläckage ute på Lucerna. Det var självfallet den stora nyheten i Västerviks-Tidningen dagen därpå och jag hade missat den helt. Som jag grämde mig! 

– Desto mer nöjd blev jag när jag när jag kunde slå VT med nyheter ibland. Jag skrev till exempel om en man som föll från tredje våningen när han gått ut på balkongen för att röka. Han överlevde mirakulöst eftersom ett buskage lindrade fallet. Den händelsen missade VT helt. 

Sven Ström beskriver Nyheterna/Östra Småland som en folklig tidning som hade bevakning på alla mindre orter i länet. 

– Man kanske kan uppleva det lokala materialet som lite futtigt ibland, men det lokala är ju viktigt för människorna som bor på orten.

– Nyheterna var riktigt bra på lokal journalistik.

Eva Johansson, tidigare VT-medarbetare, och Rolf Lavergren arbetade båda på Nyheterna under större delen av 80-talet. Då var de fyra journalister på redaktionen. 

– Det var en fantastiskt rolig tid. Vi var ju den lilla lokalredaktionen men inte sällan producerade vi material som snappades upp av andra medier och blev riksnyheter, säger Rolf Lavergren. 

– Eftersom vi inte kunde bevaka allt fick vi satsa hårt på sådant som var lite udda. 

Ett jobb han minns särskilt var när han själv, som fotograf, och en kollega fick följa en cancersjuk kvinna under hennes sista dagar i livet.

– Nyheterna var den bästa skolan. Det var där jag lärde mig vad lokaljournalistik är. Vi var ju överallt i kommunen och som reporter hade man stor frihet i arbetet, säger Eva Johansson. 

VT:s Ingrid Johansson-Hjortvid arbetade som ensamredaktör för Nyheterna i tio års tid:

– Tiden på Nyheterna gjorde mig påhittig och självgående, säger hon.

Sven Ström vid skrivbordet på Nyheterna då det begav sig. Bilden torde vara från tidigt 90-tal.
Sven Ström vid skrivbordet på Nyheterna då det begav sig. Bilden torde vara från tidigt 90-tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!