Målet: Ingen ska få livstids fängelse

Linda Westerlund Snecker, riksdagsledamot och Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, är kritisk till att straffet för mord skärps. "Det finns mer effektiva saker man kan göra för att förhindra brott", säger hon.

20 januari 2020 06:00

Den nya lagstiftningen – vars mål är att fler mördare ska dömas till livstids fängelse – fick stort stöd i riksdagen. Men inte från Vänsterpartiet.

– Vi anser inte att livstidsstraffet ska finnas överhuvudtaget, vi är emot det. Vi vill att ett straff alltid ska vara tidsbestämt. Det är det enda sättet som en person kan rehabiliteras tillbaka och kunna fungera något så när normalt i samhället igen, säger Linda Westerlund Snecker (V).

Hon pekar på social utsatthet, misslyckade skolgångar och "en våldsbenägen machokultur" som orsaker till att människor hamnar i grov brottslighet.

– Min fråga är vad målet är? Om man ska förhindra att människor blir mördade är det inte straffet som är avgörande. Det handlar om att se till att folk inte hamnar i ett kriminellt beteende, säger Linda Westerlund Snecker.

– Det här är personer som har slipat bort de hinder och blockeringar som du och jag har – och därför kan gå så långt att de dödar någon. Då har längden på straffet ingen påverkan alls.

Kan inte livstidsstraff innebära att man får kontroll över personer som kan bedömas som farliga?

– Det klart att man har koll på personen så länge den sitter inne. Men det är ett ganska dyrt och ineffektivt sätt att försöka hålla nere brottsligheten. Vi tycker att det är bättre att rehabilitera människor så att de inte begår nya brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren