Nervig brexitspurt väntar

Brexitupplösningen förblir nervpirrande oviss. Ett avtal i sista minuten är fortfarande möjligt, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – men tonar samtidigt ner förhoppningarna.

13 oktober 2019 20:42

Inför en vecka som kan bli avgörande för utfallet av de intensiva samtalen mellan EU och Storbritannien, informerade Johnson på söndagen sin regering om läget. Hans budskap: Var beredd på att förhandlingsspurten blir en cliffhanger.

Och så upprepade Johnson som vanligt att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober oavsett hur förhandlingarna slutar.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade till ambassadörerna från EU-27 (de kvarstannande länderna) på söndagen att mycket arbete återstår att klara av i samtalen om utträdesprocessen.

Barnier anser att förhandlingarna fortfarande är tillräckligt konstruktiva för att fortsätta. "Diskussionerna på teknisk nivå fortsätter (på måndag)", sade han i ett uttalande.

Något måldatum för när förhandlingarna måste vara klara är inte satt av EU-ambassadörerna. Tiden är dock knapp om en uppgörelse ska kunna hittas i tid till nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel den 17–18 oktober.

Därefter är det – åtminstone på pappret – tänkt att Storbritannien ska kunna lämna EU den 31 oktober.

Fakta: Viktiga dagar om brexit

Här är de viktigaste hållpunkterna framöver i brexitkalendern:

* 14 oktober: EU:s förhandlare rapporterar om helgens intensiva förhandlingar med Storbritannien. Samtidigt nystartas parlamentsåret i Storbritannien med att drottning Elizabeth II läser upp regeringens program.

* 15 oktober: De kvarstannande EU-länderna diskuterar läget vid ett EU-ministermöte med chefsförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

* 17–18 oktober: EU-toppmöte i Bryssel, då premiärminister Boris Johnson hoppas få till en lösning med övriga länders stats- och regeringschefer.

* 19 oktober: Extrainsatt lördagssittning för det brittiska underhuset, för blott femte gången sedan 1939.

* 21–22 oktober: Underhuset i London ska debattera och rösta om regeringens program.

* 31 oktober: Datum för Storbritanniens utträde ur EU, om inte landet dessförinnan beviljas ytterligare förlängd förhandlingstid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters