Arbetet fortsatte under natten

Under onsdagskvällen drog ett kraftigt regnoväder fram och orsakade översvämningar på många platser i västra länsdelen, bland annat i Motala, Skänninge och Ödeshög.

13 juni 2019 09:36

De första larmen om översvämmade källare, omkullblåsta träd och bilar som fastnat i trafiken på grund av stora mängder regn började komma vid 18.30-tiden och fortsatte sedan att komma in under kvällen. Arbetet med att få undan vattenmassorna som kommit med skyfallet fortsatte sedan under hela natten.

– De hade rätt mycket att göra under natten med händelser från det här skyfallet och vi har fortfarande ett som är pågående, säger Caroline Carlheim, inre befäl, Räddningtjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänsten i Östra Götaland fick under onsdagskvällen in ett 30-tal larm.

– Det var både mindre och större händelser, bland de större var de vattenfyllda byggnaderna och bilar som fastnade under en bro på grund av för mycket vatten som samlats. Det tar ju ett tag att pumpa ur vattnet, säger Pia-Maria Nautras, operatör hos räddningtjänsten.

På grund av ett stort antal blixtnedslag fick räddningstjänsten också många automatlarm, vissa med rökutveckling.

– Fem stationer hjälptes åt i arbetet och under omständigheterna har allt gått bra, säger Pia-Maria Nautras.

Onsdagens oväder ledde till allra mest regn i Omberg, som fick hela 50,5 millimeter. Hela listan kan du se i faktarutan nedan.

– Under torsdagen fortsätter en del skurar, men det ska mattas av allt mer. Under fredagsdygnet väntas uppehåll, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Här regnade det mest i länet

Omberg, 50,5 millimeter

Kvarn, 47 millimeter

Vadstena, 45 millimeter

Malmslätt, 30 millimeter

Malexander, 29,9 millimeter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Danijela Komad