Kyrkan backar efter hårda kritiken

Kyrkorådet backar. Det blir fritt fram att beställa smörgåstårtor, kakor och tårta från vilken leverantör som helst till minnesstunder i Folkungabygdens pastorat. Wienerbageriet ska inte ha monopol.

2 april 2019 11:37

"Kyrkorådet har lyssnat på åsikter och argument från medlemmar och näringsidkare" skriver kyrkorådet om sitt nya beslut. "Beslutet läggs på is och tillämpas inte tills vidare".

Protesterna har varit omfattande. Folkungabygdens pastorat har anmälts till Konkurrensverket och såväl begravningsbyråer som drabbade företagare och insändarskribenter har varit kritiska till pastoratets nya linje.

Det var i februari som kyrkorådet beslutade att förtäring skulle tas från pastoratets eget bageri, Wienerbageriet, när minnesstunder hålls i pastoratets lokaler då de lånas ut gratis till medlemmar.

– Kyrkofullmäktige valde att satsa på näringsverksamhet för att säkerställa att kyrkan långsiktigt kan driva sin kärnverksamhet, säger Mattias Ståhlberg som är vice ordförande i kyrkorådet.

Det handlar om sådant som att stötta svaga i samhället, vara med vid dop, begravning, vigsel och konfirmation; att ha gudstjänster, musikupplevelser, körer och vara mötesplats för alla åldrar. Dessa uppgifter finansieras främst genom medlemsavgifterna till kyrkan, kyrkoavgiften. Färre medlemmar ger mindre intäkter.

– Näringsverksamheten ska ge oss ytterligare ett ben att stå på när det gäller intäkter, säger Mattias Ståhlberg.

Kyrkoavgiften används inte till att finansiera driften av pastoratets företag, skriver kyrkorådet i en kommentar på sin hemsida. De ska konkurrera på egna meriter – men i starten behövde Wienerbageriet ett kapitaltillskott, som andra nystartade företag.

Att medlemsintäkterna skulle öka inom överskådlig tid är ingenting som kyrkan räknar med. Det gäller fortfarande att skapa möjligheter att finansiera kärnverksamheten, menar han, den frågan är inte löst.

– Kyrkan måste hitta sätt att hantera kostnader och skapa intäkter.

Kyrkorådet har nu beslutat att undersöka hur lokaluthyrningen i samband med minnesstunder ska regleras för att säkra ekonomin när det gäller personal, städning och annat. Inför budgetberedningen i september ska den utredningen vara färdig.

Nu hoppas kyrkorådet att kritikerna ska förstå att köpet av Wienerbageriet är till för att skapa ekonomi för det fortsatta arbetet med kyrkans grundläggande uppgifter.

– Jag är lite besviken över att kritiken inte framfördes till oss direkt, säger Mattias Ståhlberg. Samtidigt hade vi säkert kunna förklara oss bättre också. Dialogen borde ha varit bättre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa