Flera företagare anmäler pastoratet

Nu anmäls Folkungabygdens pastorat till Konkurrensverket. Det är företagare i pastoratet som tar hjälp av en jurist för att begära ett ingripande mot det som uppfattas som en konkurrensbegränsning.

8 mars 2019 16:49

Pastoratet inför i princip ett monopol, skriver företagarna, när bara ett bageri, Wienerbageriet, får leverera bröd till minnesstunder eller andra evenemang i pastoratets lokaler.

Det är juristen Torbjörn Lindhe som har formulerat brevet.

– Flera begravningsentreprenörer och leverantörer i regionen står bakom det, säger han.

Lindhe var tidigare chef för näringslivets organ Institutet mot mutor och driver nu en juristfirma. Församlingsmedlemmar som ifrågasätter hur Folkungabygdens pastorat driver affärer har anlitat honom redan tidigare för att överklaga kyrkans beslut att ge sitt eget holdingbolag 1,6 miljoner kronor i aktieägartillskott.

Nu vill Torbjörn Lindhe att pastoratet ska ta tillbaka sitt beslut att ge Wienerbageriet ensamrätt på bröd- och kakaleverans.

– Det är en desperat åtgärd för att rädda Wienerbageriet, säger han. Monopolet måste upphävas. Det är fel att pastoratet konkurrerar med andra näringsidkare och rentav slår ut andra företag.

Dessutom, säger Torbjörn Lindhe, så har pastoratet inte gjort tilllräckligt för att se till att bolaget belastats av rätt kostnader.

– Pastoratet har till exempel stått för lönekostnader för bolagets vd, säger han och menar att pastoratet agerat på ett icke korrekt sätt för att skydda verksamheten. Det förhindrar konkurrens på lika villkor.

Kyrkan kan inte låna ut lokaler gratis och tillåta andra företag att servera där, menar kyrkoherde Fredrik Lennman. Kyrkorådet har antagit en prislista som anger vad det kostar att hyra olika församlingslokaler för medlemmar och icke-medlemmar, men den gäller varken vid minnesstunder eller dopkaffe.

– Nej, då är det gratis för medlemmar, säger Fredrik Lennman.

Människor kan fortfarande välja var de vill köpa smörgåstårtor, landgångar och kakor till minnesstunderna – men väljer de andra leverantörer än Wienerbageriet får de också välja andra lokaler.

Det är inget problem, säger begravningsentreprenörerna.

– Vi har gott om alternativa lokaler, säger Erika Hellberg på Hellbergs begravningsbyrå. Frikyrkoförsamlingar, pensionärsorganisationer och andra föreningar har hört av sig och erbjudit möjlighet att hyra lokaler i olika storlek.

Peter Trygg på Fonus Öst har också flera alternativa minnestundslokaler, där dödsboet kan välja vilken cateringfirma som helst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa