De gamla husen kom till kyrkogården

När Mjölby blev stad såg den ut ungefär som modellen av kvarnbyn i stadshuset. I dag är nästan alla hus borta. Men delar av dem kan återfinnas – på kyrkogården.

12 mars 2020 10:30

Mjölby 100 år

Eller åtminstone i dess kant. Grundstenarna från gamla Mjölbyhus har blivit till kyrkogårdsmur.

Gösta Gustavsson var med och byggde muren vintern 1953-54.

– Vi använde grundstenar från de gamla husen, säger han. När husen revs slängdes materialet på tippen vid Bockarpsvägen och där hämtade vi material till muren.

Det var en konst att klyva dem på rätt håll. Först skulle det göras hål för kilar, och så knackade man försiktigt på kilarna.

– Då sprack stenarna så fint, säger Gösta. Stenarna lades på plats för hand, det var tungt arbete, och så knackade vi i småsten i skarvarna och fyllde på med flis bakom, så att det skulle bli stadigt. 

Han granskar resultatet i dag, nästan 70 år senare, och kan konstatera att muren har hållit sig fint.

– Vi gjorde ett bra jobb, säger han nöjt.

 

Gösta Gustavsson var med och byggde modellen av Mjölby för snart 20 år sedan tillsammans med Bengt och Kerstin Holmér, Bo Jansson och Ewert Lindell. Den föreställer Mjölby 1912, alltså några år innan kvarnbyn fick stadsrättigheter, och skalan är 1:250. 

– Vi gjorde en grundlig research, berättar han. Utgångspunkt var en stadsplan och en brandförsäkringskarta som visar exakt hur bebyggelse, vatten och gatusträckning såg ut 1912.

När Mjölby blev stad några år senare hade hus tillkommit, som Kanikegården. Av modellens 82 hus lär 12 vara kvar i dag, till exempel Edlunds kvarn, Norrgården, Klostergården och kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist