Åklagaren beslutade att släppa den misstänkte mannen vid lunchtid på söndagen. Han är dock fortfarande misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering.

I de förhör som hållits med honom har det kommit fram att det förmodade hotet egentligen var musikreklam.

Han ville skapa spänning och marknadsföra sin egenproducerade musik på Spotify. Det var inte hans avsikt att skrämma eller hota någon, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh till TT.

Inget våldskapital

Åklagaren bedömer att det inte finns någon risk för fortsatt brottslighet eller för att mannen ska kunna påverka utredningen.

Vi har konstaterat att det här inte är en person som har ett våldskapital i nuläget, säger Eva Nemec Nordh.

Universitetet i Linköping utrymdes och stängdes i fredags efter att affischer med vad som uppfattades som hotfullt innehåll satts upp på flera ställen på universitetsområdet. På affischerna fanns en hänvisning till ett konto på Instagram där en man i en film ses posera med ett vapen.

Mål att lagföra

Mannen, som inte är känd av polisen sedan tidigare, greps på fredagskvällen och anhölls senare. Vid husrannsakan i hans bostad togs ett vapenliknande föremål i beslag. Efter polisens undersökning konstaterades att det inte rörde sig om ett riktigt vapen. Enligt åklagaren var det ett plastvapen, som i och för sig var verklighetstroget.

Förundersökningen mot mannen fortsätter nu och Eva Nemec Nordh säger att slutmålet är att den ska leda till att mannen lagförs.

Det kan vara bra att få prövat hur långt man får gå i sitt konstnärliga uttryck och marknadsföring. Min bedömning är att gränsen för vad som är lagligt har passerats.