Masstest ska lösa 23 år gammalt barnmord

För 23 år sedan våldtogs och mördades en elvaårig flicka i västra Tyskland. Nu hoppas polisen kunna lösa mordet genom att dna-testa närmare 900 män.

24 november 2019 00:17

På lördagen inleddes polisens masstestning av alla män och pojkar som befann sig i området och som var mellan 14 och 70 år när brottet begicks. Kön ringlade lång vid en grundskola i byn Grevenbroich där polisen tog salivprov.

När jag fick inbjudan stod det klart att jag skulle delta i testet. Förhoppningsvis kommer den skyldige att hittas, säger 46-årige Stefan Oberlies till Bild.

Han förklarar att han naturligtvis har läst mycket om fallet.

Eftersom jag själv är far så kommer det nära.

Claudia Ruf återvände aldrig från en promenad med grannens hund i maj 1996 i Grevenbroich sydväst om Düsseldorf. Ett par dagar senare hittades hon mördad och våldtagen i Euskirchen sju mil därifrån, nära Bonn. Hennes kropp var dränkt i bensin och delvis bränd.

Trots en omfattande utredning kunde ingen gripas. Polisen analyserade 350 dna-prov från män i trakten 2010, utan något genombrott. Men med utvecklingen av dna-tekniken och nya lagar, som tillåter polisen att gå vidare med träffar även på nära släktingar, har nya möjligheter öppnats.

Enligt polisen kom 480 till det första av flera planerade provtillfällen, rapporterar nyhetssajten Focus.

Reinhold Jordan som leder utredningen säger till tyska medier att han hoppas på svar på testerna om fyra till åtta veckor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!