Magufuli beordrar fängelsebättring

Tanzanias president John Magufuli är beklämd över situationen i landets fängelser, som är överfyllda och där allt för många väntar på obestämd tid väntar på rättegång. Nu ska det bli bättring, beordrar han.

19 juli 2019 01:17
Jag har beordrat justitiedepartementet och andra relevanta organ att besöka alla fängelser, provins för provins, för att lyssna på alla klagomål från fångar och släppa dem som hålls illegalt, säger han.

Magufui besökte i veckan fängelset Butimba i Mwanzaregionen.

Fängelset, som har en kapacitet på 900 personer, har 1 000 fångar, och 925 som väntar på rättegång, säger han, och tillägger att en del väntat i åtta år på rättegång sedan polisutredningarna kört fast.
Ni valde mig för att tjäna alla. Jag kan inte leda ett land i tårar, säger presidenten.

Annat lät det förra året, då Magifuli tyckte att landets fångar hade det allt för bra och att de borde tvingas arbeta "dag och natt", bland annat med att bygga fångvaktares bostäder och inom jordbruk.

Presidenten, som kom till makten 2015, har kritiserats av människorättsgrupper på grund av sitt auktoritära ledarskap och inskränkande av medborgerliga rättigheter. Bland annat har pressfriheten under Magufulis styre begränsats.

Sedan fängelsebesöket har omkring 300 fångar släppts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP