Gotlandsbåten skapar 70 nya jobb

Gotlandsbåten räknar med att anställa ett 70-tal personer i Visby, Västervik och på själva färjan. Nästa vecka spikas troligen turlistan för trafiken.

15 november 2013 09:00

Beslutet om att det blir färjetrafik är taget, men mycket arbete återstår för de olika aktörerna.

– Allt som vi grovplanerat kommer nu att detaljplaneras. Nummer ett, nästa vecka, är ett besök i Västervik, där vi i detalj kommer att gå igenom hamnen och hur vi tillsammans ska lösa det här på bästa sätt, säger Lars Meijer, vd för Gotlandsbåten AB.

Enligt Lars Meijer är grundstrukturerna i hamnen på plats, men det behövs en liten terminalbyggnad där folk kan gå in och få information och kanske köpa biljetter, samt ett kontor. Man ska också se till att bilar och passagerare kan checka in på ett bra sätt.

Ett 15–20 personer måste anställas i hamnarna, varav en tredjedel i Västervik. På båten behövs ett 50-tal medarbetare, både servicepersonal och sjöfolk.

– Vi vill helst anställa folk lokalt, från den ena eller den andra kommunen.

Lars Meijer berättar att det blir både restaurang- och barverksamhet på båten. Vad det blir för typ av båt kan han dock inte avslöja ännu.

Turlistan kommer förhoppningsvis att spikas nästa vecka. Som det ser ut nu blir det en tur på morgonen från Västervik, vid 07-tiden, och en på eftermiddagen, runt klockan 15. Från Visby till Västervik avgår i så fall färjan runt 11–12, och vid 19-tiden på kvällen.

– Det kommer att bli möjlighet att tillbringa dagen på Gotland, en minikryss, säger Lars Meijer.

Hur lång restiden blir inte heller klart, men Lars Meijer gissar på runt 3,5 timme. Ungefär samma restid som Destination Gotlands färjor från Oskarshamn, med andra ord.

– Det är kortare sträcka mellan Västervik och Visby, men vi kör lite långsammare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!