Skogsarbete ger arbetslösa en ny chans

Från medicinsk fotograf – till skogshuggare. Genom Saft, ett projekt för långtidsarbetslösa, har Mikael Söderström fått in foten i en helt ny bransch.

Samtidigt får eftersatta naturområden i kommunen en uppfräschning.

6 september 2013 14:54

Vi befinner oss intill en liten skogsväg i Jenny, nära Smalspårsjärnvägen. Stora, flera hundra år gamla bokar avtecknar sig mot himlen – träd som knappt syntes innan all sly längs intill vägen röjdes upp.

Det kan naturälskande flanörer tacka de anställda i Saft för. Saft är ett projekt där långtidsarbetslösa får chansen till en ettårig projektanställning som naturvårdare.

– I dag röjer vi vandringsstigar, sen handlar det om att röja under ekarna. Jag är utbildad skogshuggare, så det här passar mig bra, säger Anders Waltersson, en av de projektanställda.

En bit upp i skogen hittar vi Mikael Söderström i full skogsarbetarmundering. Han jobbade tidigare som medicinsk fotograf, men blev av med jobbet när landstinget drog ner på hans avdelning. Efter en längre tids arbetslöshet sökte han till projektet Saft – och blev en av de åtta som antogs i Västerviks kommun.

– Jag tycker att det här är väldigt vettigt. Jag kom med för att jag är väldigt naturintresserad. Det här är kanon, man får vara ute mycket och se naturen.

Saft står för "Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen Tillsammans" och är, som namnet antyder, ett samarbete mellan de båda myndigheterna. Sammanlagt ska 1 500 personer i landet anställas genom projektet, som pågår i tre år.

Tanken är att ge arbetslösa i Fas 3 en vettig sysselsättning – som gör dem bättre rustade för att komma ut på arbetsmarknaden. De får bland annat möjlighet att ta motorsågskörkort, vilket gör dem mer attraktiva hos potentiella arbetsgivare i skogsbranschen.

Arbetsuppgifter finns det gott om, enligt den lokale arbetsledaren Kent Fjällroth. Utmaningen är att hitta områden där man inte konkurrerar på den öppna marknaden.

– Vi får bara göra saker som är av allmänt intresse.

En sådan uppgift kan vara att röja på olika vandringsleder, sätta upp grillplatser och bygga vindskydd. De anställda i Saft har, sedan projektet drog i gång i maj, bland annat hunnit med att göra i ordning kring leden på Gränsö.

– När vi började sa jag att de skulle ta med papper och penna och gå leden eller delar av den, och se vad de själva tyckte borde göras, berättar Kent Fjällroth.

Andra platser som fått ett ansiktslyft är skogen kring infarten vid Målserum, och den aktuella ekskogen i Jenny.

– Vi gör det som inte skulle ha gjorts annars.

Både Kenth Fjällroth och Lennart Weidinger, som representerar Skogsstyrelsen, är nöjda med hur projektet fungerat hittills. Många arbetssökande ville vara med – vid Arbetsförmedlingens lokala informationsmöte kom 60- 70 personer.

I höst anställs ytterligare fyra personer i Västerviks kommun.

Saft

Saft står för Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen Tillsammans. Projektet innebär att Arbetsförmedlingen matchar och anvisar personer från jobb- och utvecklingsgarantin till Skogsstyrelsen. De får sysselsättningsplats i sex månader följt av ett års anställning hos Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen ska totalt tillhandahålla 1 500 platser över hela landet. I Kalmar län handlar det om totalt 60 platser.

Projektet pågår mellan januari 2013 och september 2015. I Västervik drog det i gång i maj.

Källa: www.skogsstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Petersson