Ökat tryck efter Nilsson-dokumentär

Dokumentären om Josefin Nilsson har fått mycket uppmärksamhet. Kvinnojouren i Linköping har märkt av att fler ringer till dem för stöd.

28 mars 2019 21:00

En berättelse om det våld som skådespelaren och sångaren Josefin Nilsson, som gick bort 2016, utsattes för har fått stor spridning. I en dokumentär på SVT play berättar bland andra hennes syster om det våld Josefin Nilsson fick utstå från en man hon var i relation med.

SVT har rapporterat om att Kvinnojourerna i Sverige har sett en ökning i antalet kvinnor som söker stöd.

Denna åsikt delar Katarina Strömfelt, verksamhetssamordnare för kvinnojouren Ellinor och tjejjouren Beata i Linköping.

– Vi har redan märkt att det har ringt fler den här veckan än förra veckan, för vi har haft det rätt lugnt de senaste veckorna. Vi har inte sammanställt någon statistik, men det är vår uppfattning. I måndags hade vi nog fyra nya stödsökande som ringde. Och det är en markant skillnad från förra veckan, för då var det ingen som ringde på måndagen, säger Katarina Strömfelt.

Hon har även märkt av att allmänheten vill diskutera dokumentären med henne och kollegorna.

– Vi hade en snickare som har hjälpt oss här lite i våra boenden och vi har diskuterat dokumentären med honom. Sådan diskussion med allmänheten får vi ta i vår personliga vardag, säger Katarina Strömfelt.

”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” heter dokumentären, som finns tillgänglig på SVT play. På fredag den 29 mars sänds den på SVT 2. Efter det tror Katarina Strömfelt att ännu fler kommer att höra av sig. På Kvinno- och tjejjourens sociala medier, Facebook och Instagram, har ämnet också diskuterats.

– Vi har svarat på vissa kommentarer, men det är lite problematiskt med en del som skriver. Vi kan inte ta alla diskussioner och det blir svårt hur man ska göra. Det var någon man som tyckte att vi får skylla oss själva. Att det är feministerna som har skapat det här nya dåliga mansidealet. Sådana grejer svarar vi inte på. Men det är också fler som bara skriver "jag också", säger Katarina Strömfelt.

Hon tycker att dokumentären är viktigt på många sätt.

– För alla de kvinnor som har en liknande historia. Att man inte är ensam och att det finns andra. Vi tänker och pratar mycket om att det är jätteviktigt, jättebra och skönt att fler som varit skyddade och valt att se åt andra håller får veta hur det faktiskt ser ut. Då blir Josefin viktig i den frågan, eftersom hon är en person som ingen trodde att det här kunde hända, säger Katarina Strömfelt.

Hit kan du ringa om du är utsatt för psykisk eller fysisk misshandel

Kvinnojouren Ellinor: 013 - 13 43 84

Tjejjouren Beata: 020 - 31 53 84

Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hedda Themner

Ämnen du kan följa