Abbas utvisning tillfälligt stoppad

Myndigheter i Afghanistan har stoppat Frontex flygplan från att landa i Kabul. Därmed kan utvisningen av Abbas Alavi inte genomföras.

29 april 2019 20:30

LÄS MER: Hoppet kan vara ute för Abbas Alavi

LÄS MER: Vi vet att Abbas är kristen"

Det beskedet fick Abbas Alavis juridiska ombud i Linköping, Almina Imamovic, på måndagen. Orsaken till stoppet är oklar, säger hon. Men det kan ha att göra med att Sverige misstänks för att på några punkter ha brutit mot ett avtal man har med Afghanistan. Men det kan också ha med den instabila situationen i landet att göra.

Almina Imamovic har också själv tillfälligt stoppat utvisningen genom att begära en ny prövning hos Migrationsverket. I den har hon hänvisat till ett inspelat samtal mellan Maria Linder, pastor i Missionsförsamlingen, och Abbas Alavi där de diskuterar kristen tro.

– Jag har påkallat det som heter fördjupad tro och nu vill Migrationsverket ha det inspelade samtalet.

Enligt gällande beslut skulle Abbas Alavi utvisas till Afghanistan på valborgsmässoafton. Under flera månader har han bott på förvaret i Åstorp men skickades i helgen till ett förvar i Märsta inför utvisningen.

När vi tar kontakt med Abbas på måndagseftermiddagen är han aningen lättad. Han har sällskap på förvaret av Karin Wrigfors, som arbetade på det HVB-hem i Tannefors han bodde på ett tag, och Maria Linder, pastor i Missionsförsamlingen.

Båda gläds åt att utvisningen är uppskjuten, men ingen vågar ta ut något i förskott.

– Inte förrän vi får besked att Abbas får stanna kan vi andas ut, säger Karin Wrigfors.

Abbas själv säger att han känner sig något bättre än han gjorde när han vaknade på måndagsmorgonen. Pressen har varit stor de senaste månaderna.

Under den senaste tiden har kontakter på olika vägar tagits med afghanska regeringsföreträdare i Afghanistan. Bland annat har den afghanske flyktingministern kommenterat Abbas Alavi och hans fall. Enligt Almina Imamovic har det handlat om att Abbas konvertering till kristendomen är känd i Afghanistan och det är svårt att garantera hans säkerhet.

Det är än så länge bara Frontexplan som är stoppade från att landa. De reguljära flygen går som vanligt. Det gör att gränspolisennu letar reguljära biljetter till de cirka 30 afghanska medborgare som ska utvisas på valborgsmässoaftonen.

På förvaret i Märsta är Karin Wrigfors och Maria Linder oroliga över att gränspolisen ska skicka Abbas med reguljärflyg till Kabul. Enligt Almina Imamovic skulle det kunna vara ett brott mot FN-stadgar att göra så, eftersom Sverige inte ska skicka iväg människor till ett land som vägrar ta emot dem.

Fotnot: Frontex är Europeiska unionens gränskontrollmyndighet
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa