Abbas lever instängd på förvaret

Ännu är Abbas Alavi kvar i Sverige. Nu finns uppgifter om att Afghanistan har meddelat att de inte tänker ta emot honom.

17 maj 2019 21:00

Vi har tidigare berättat om Abbas Alavi, 20 som ska utvisas trots att han har konverterat till kristendomen. I ett första läge hindrades en utvisning eftersom afghanska myndigheter nekade planet landningstillstånd. Den situationen är ändrad och flera av de personer som suttit i förvaret i Märsta där Abbas Alavi bor, har skickats tillbaka.

Läs mer: Utvisas trots stora risker

Hans juridiska ombud, Almina Imamovic, fortsätter att jobba för att få Migrationsverket att ändra sitt beslut och har återigen skickat en överklagan på beslutet om utvisning.

Det finns också uppgifter om att den representant för svenska gränspolisen som finns på ambassaden i Kabul, har fått besked om att Afghanistan vägrar att ta emot Abbas Alavi. Skulle de uppgifterna stämma skulle det bryta mot lagen att ändå skicka iväg honom, enligt Almina Imamovic.

Läs mer: Utvisas trots protester

I väntan på besked sitter Abbas Alavi i förvar. Han mår allt sämre psykiskt, men är glad för de besök han får. De som regelbundet hälsar på är Karin Wrigfors, som arbetade på det HVB-hem som Abbas hamnade på när han kom till Linköping, och så Maria Linder, ungdomspastor i Missionskyrkan där Abbas Alavis är döpt.

– Jag ringer också min familj i Linköping varje dag, berättar han i telefon från förvaret.

Läs mer: Hoppet kan vara ute

Annars är dagarna sig lika, han får gå ut två timmar om dagen och resten sitter han framför dator eller sover.

Något besked om när en utvisning kan tänkas ske, har han inte fått. Tror inte heller att han får det.

– Nej, de som åkte i tisdags fick veta det precis innan de åkte, säger han

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa